Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

V piatich kategóriách udelili ocenenia Piata žena

Na snímke organizátorky akcie, vľavo Miroslava Bobáková (Slovensko-český ženský fond) a vpravo Silvia Králová (Fenestra). Košice, 10. decembra 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Slávnosť sa konala v košickom Kulturparku v rámci kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách.

Košice 10. decembra (TASR) – Ocenenie Piata žena 2015 dnes v Košiciach udelili piatim osobnostiam a inštitúciám ako vyjadrenie uznania iniciatívam, ktoré sa zasadzujú za zastavenie násilia páchaného na ženách. Spoločne ho udelili ženská mimovládna organizácia Fenestra a Slovensko-český ženský fond s podporou organizácií združených v Iniciatíve Piata žena.

Ocenenia získali v kategórii aktivizmus Adriana Mesochoritisová z mimovládnej organizácie Možnosť voľby z Bratislavy, v kategórii dobrá prax Národná linka pre ženy zažívajúce násilie a v kategórii dobrovoľníctvo Lýdia Koňaková z Občianskeho združenia HANA zo Spišskej Novej Vsi. V oblasti filantropia a darcovstvo získala ocenenie hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice a v kategórii médiá Hana Fábry, komentátorka denníka Pravda a editorka jeho občianskej prílohy OSA.

Slávnosť sa konala v košickom Kulturparku v rámci kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2015. Tá je podľa slov Dušany Karlovskej z Fenestry "príležitosťou prelomiť mlčanie o násilí páchanom na ženách a výzvou pre nás všetkých, aby sme konali". Ženské mimovládne organizácie na Slovensku sa k tejto celosvetovej kampani spoločne pridali už po piaty raz a zakončili ju slávnostným ceremoniálom odovzdávania cien pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa ľudských práv.



K udeleniu ocenenia došlo druhýkrát. Organizátorky veria, že ocenené pozitívne príklady budú inšpiráciou i motiváciou pre ďalších jednotlivcov, organizácie, inštitúcie, či súkromné spoločnosti, aby konali proti násiliu páchanému na ženách. Sprievodným programom bolo aj verejné zhromaždenie Vypískajme násilie, na ktorom prítomní symbolickým pískaním na píšťalky vyjadrili svoj odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách.

"Východiskom tohto ocenenia je jednak pripojenie sa k odkazu kampane Piata žena, ale aj hodnoty, ktorými sú rešpekt, dôstojnosť a dodržiavanie práv žien, a taktiež naše spoločné chápanie, že násilie páchané na ženách je rodovo podmienené, to znamená, že vyplýva z nerovného rozdelenia moci, ktoré ženy zažívajú vo svojich každodenných životoch," uviedla pre TASR Miroslava Bobáková zo Slovensko-českého ženského fondu.