Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Petíciu za zrušenie osady Mašličkovo odovzdali dnes na magistráte

Na snímke časť prevažne rómskeho sídliska Luník IX v Košiciach Foto: TASR/František Iván

Osadníci z Mašličkova podľa predsedníčky petičného výboru znepríjemňujú život obyvateľom sídliska a napádajú najmä starších ľudí, ktorí sa tak boja chodiť na nákupy.

Košice 27. apríla (TASR) – Petíciu za odstránenie nelegálnej osady Mašličkovo, kam sa premiestnila časť obyvateľov zo zbúraných bytoviek na rómskom sídlisku Lunik IX, dnes odovzdal vedeniu mesta Košice petičný výbor. Výzvu, ktorá sa začala koncom januára, podpísalo 1010 občanov.

"Obyvatelia osady často navštevujú susedné legálne obytné zóny, vyberajú kontajnery, poškodzujú detské ihriská, robia neporiadok, zvyčajne sú hluční a vulgárni. Po večeroch vládne strach pred okrádaním či lúpežami," uvádza sa v petícii iniciovanej občanmi sídliska Lunik VIII, s ktorým Mašličkovo susedí. Primátora Richarda Rašiho petičiari žiadajú, aby sa zasadil za odstránenie nelegálnych stavieb v osade.

Predsedníčka petičného výboru Ľubica Šulimanová dnes po odovzdaní petície vystúpila na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Ako uviedla, situácia pre obyvateľov v okolí neustále sa rozrastajúcej osady Mašličkovo sa stáva neúnosnou. "Veríme, že pre spoločnosť obyvateľov urobíte maximum a vrátite nám komfortné bývanie, bezpečnosť pre nás a naše deti," konštatovala zo sprievodného listu smerom k vedeniu mesta a poslancom.

Osadníci z Mašličkova podľa Šulimanovej znepríjemňujú život obyvateľom sídliska a napádajú najmä starších ľudí, ktorí sa tak boja chodiť na nákupy. "Okolie sídliska Lunik VIII, kadiaľ prechádzajú Rómovia z Lunika IX a Mašličkova, je zasypané smetím, takže keď prídu horúčavy, neviem, čo bude," povedala pre TASR Šulimanová. "Mysleli sme si, že mesto zareaguje skôr. Najväčší problém je to, že keď sme v januári spúšťali petíciu, v Mašličkove malo žiť 100 ľudí, včera (26.4.) som dostala informáciu, že odvtedy tam pribudlo ďalších 200 ľudí," dodala.

MsZ zobralo informáciu o petícii na vedomie. Ako vysvetlil primátor Raši, o petícii nebolo možné rokovať v rámci dnešného zasadnutia, keďže poslanci o nej neboli vopred oboznámení a nebola skontrolovaná, či spĺňa všetky náležitosti.