Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Pitnú vodu pre Rómov v Nováčanoch má zabezpečiť automat na karty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Obecné zastupiteľstvo sa na tom zhodlo aj v súvislosti so znečistením vody v neďalekej studni.

Nováčany 30. augusta (TASR) – Pitnú vodu pre miestnu rómsku komunitu chce obec Nováčany v okrese Košice-okolie zabezpečiť prostredníctvom výdajne na čipové karty. Ako pre TASR povedal starosta obce Ján Štrbík, obecné zastupiteľstvo sa na tom zhodlo aj v súvislosti so znečistením vody v neďalekej studni.

„Obyvatelia osady pred niekoľkými dňami na obecný úrad nahlásili, že v studni majú špinavú vodu. Spolu s dobrovoľnými hasičmi sme ju vyčistili a hygienici odobrali vzorku. Podľa výsledkov je voda vhodná len ako úžitková. Pitnú vodu zabezpečujeme z verejného vodovodu prostredníctvom zriadeného výdajného miesta pri kultúrnom dome,“ vysvetlil starosta.

Podľa jeho slov je možným faktorom znečistenia vody v studni aj to, že niektorí obyvatelia si svoje príbytky a suché toalety postavili na vyschnutom koryte potoka. „K viditeľnému znečisteniu došlo po výdatnom daždi, ktorý zmyl pôdu smerom k studni,“ spresnil Štrbík.

Ako povedal, obecné zastupiteľstvo schválilo predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy Ministerstva vnútra SR na podporu prístupu k pitnej vode v prostredí separovaných a segregovaných marginalizovaných rómskych komunít. „S poslancami sme sa zhodli, že automat na vodu vybudujeme, či už s projektom uspejeme alebo nie,“ uviedol Štrbík s tým, že odhadované náklady na jeho realizáciu sú vo výške okolo 15.000 eur.

V obci Nováčany žije podľa starostu asi 220 Rómov. Ako povedal, okrem iného by vďaka výdajni na čipové karty bola pre nich pitná voda dostupnejšia.