Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Košický kraj

Zabíjačka v obci Ploské uchováva tradície a približuje ich ľuďom

Desiaty ročník tradičnej obecnej zabíjačky v Ploskom v okrese Košice okolie 28. januára 2017. Foto: TASR – František Iván

Desiaty ročník podujatia bol, podľa slov starostu Františka Petra, skvelou príležitosťou aby sa mohli ľudia porozprávať a mali k sebe bližšie.

Ploské 28. januára (TASR) – Cieľom obecnej zabíjačky, ktorá sa dnes konala v Ploskom v okrese Košice-okolie, je uchovávať tradície. "Ľudia sa môžu veľa veciam priučiť. Reálne vidia, ako sa tie výrobky pripravujú. Predtým sa zabíjačka robila v každom dvore aspoň dvakrát do roka," vysvetlil pre TASR starosta obce František Petro. Ďalším z dôvodov organizovania tejto akcie, ktorú v tomto roku pripravili v obci po desiaty raz, je podľa slov starostu aj to, aby sa mohli ľudia porozprávať a mali k sebe bližšie.



Kuchári pripravujú počas zabíjačky rôzne špeciality, medzi ktoré patria jaternice, klobásy, tzv. laci pečeň, ovarové špeciality, škvarky, masť, ale aj kapustnica a perkelt. Verejnosť má podľa slov starostu možnosť ochutnať všetky tieto tradičné jedlá. Na príprave akcie sa podieľa tím približne 25 ľudí.



Na miestnom futbalovom ihrisku sú okrem prístreška, ktorý podľa slov Petra chráni návštevníkov pred zimou, k dispozícii aj dve ľadové plochy. Z tých majú najväčšiu radosť deti. Jednu z nich využívajú na korčuľovanie, na tej druhej sa zas venujú hokeju. "Chceme, aby ľudia zmysluplne prežili pekné sobotné popoludnie," skonštatoval.

Vo večerných hodinách pripravili pre hostí muziku, teplý čaj, pre dospelých aj s rumom. "Považujeme to za trvalo udržateľné podujatie. Mnoho zapálených ľudí v obci pripravuje celú akciu nezištne," uzavrel.