Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Po požiari sa späť do domova v S. Novej Vsi sťahuje prvých 23 seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Približne do dvoch týždňov by chceli presťahovať aj ďalších takmer 90 klientov. Tí sú v súčasnosti rozmiestnení v iných našich detašovaných pracoviskách, priblížil primátor mesta Pavol Bečarik.

Spišská Nová Ves 24. mája (TASR) – Prvých 23 klientov Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi, ktorý pred takmer dvoma mesiacmi zachvátil požiar, sa v utorok sťahuje späť do svojich izieb. Pre TASR to uviedol primátor mesta Pavol Bečarik s tým, že sa zatiaľ podarilo obnoviť prvé poschodie budovy.

"Približne do dvoch týždňov by chceli presťahovať aj ďalších takmer 90 klientov. Tí sú v súčasnosti rozmiestnení v iných našich detašovaných pracoviskách. Za toto obdobie by už mali byť všetky tri poschodia užívaniaschopné. Následne doplníme kapacity na tých 150 ľudí, ako to bolo pôvodne," priblížil primátor. V tejto časti bolo potrebné vymaľovať, vymeniť všetky svetlá, vypínače a obnoviť priestory po zatečení vody z hasenia.

Požiar najviac poškodil podkrovie a strechu zariadenia, podľa Bečarika zatiaľ nie je jasné, kedy sa začne s obnovou tejto časti. Nie je totiž ukončené vyšetrovanie a mesto nedostalo úhradu škôd z poisťovne. "Prehodnocuje sa tiež statika a pôvodná projektová dokumentácia, aby sa stanovilo, ako sa to bude rekonštruovať a následne urobíme verejné obstarávanie. Do zimy musíme postaviť konštrukciu a strechu," doplnil primátor s tým, že vo verejnej zbierke je momentálne približne 15.000 eur. Košický samosprávny kraj prispel mestu sumou 100.000 eur a 200.000 eur je vládna dotácia, ktorú radnica použila na sanáciu škôd a sprevádzkovanie prvých troch poschodí budovy.

Požiar Domova dôchodcov na Brezovej ulici v Spišskej Novej Vsi vypukol 29. marca popoludní. Pri udalosti sa nikto nezranil, bolo však nutné vo veľmi krátkom čase z horiacej budovy evakuovať všetkých zamestnancov a klientov, z ktorých niektorí boli aj imobilní. Oheň napáchal škody približne za 2,5 milióna eur.