Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Košický kraj

Počas akcie Gotická cesta otvorená sprístupnia 13 kostolov na Gemeri

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Výklad v kostoloch bude dostupný v slovenskom jazyku, na určitých miestach bude na požiadanie dostupná aj angličtina či maďarčina.

Henckovce 28. augusta (TASR) – Priblížiť verejnosti tému gotickej architektúry sakrálnych stavieb na Gemeri je cieľom podujatia Gotická cesta otvorená, ktorého štvrtý ročník sa v sobotu (29. 8.) uskutoční v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Ako TASR informoval Peter Koska z občianskeho združenia Gotická cesta, ktoré je organizátorom, tohto roku sprístupnia v uvedených troch okresoch dovedna 13 chrámov.

„Ide o 12 gotických kostolov, ktoré sa v súčasnosti uchádzajú o značku Európske dedičstvo. Trinástym je náš ‚kmeňový‘ kostol v Henckovciach, okolo ktorého sa odohrávajú naše aktivity. Návštevníkom odporúčame navštíviť predovšetkým chrámy v Rákoši a Šiveticiach, do ktorých sa inokedy dá ťažšie dostať,“ povedal Koska.

Výklad v kostoloch bude dostupný v slovenskom jazyku, na určitých miestach bude na požiadanie dostupná aj angličtina či maďarčina. Tlačené materiály budú k dispozícii vo všetkých troch jazykoch.

Okrem už spomenutých troch chrámov otvoria svoje brány aj evanjelické kostoly v Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach, Kameňanoch, Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove a Kyjaticiach, ako aj rímskokatolícky chrám v Chyžnom, aj kostol reformovanej cirkvi v Plešivci.

Podujatie vyvrcholí o 18.00 h v rožňavskom evanjelickom kostole koncertom dychového kvarteta I Fiati. „Diváci sa môžu tešiť na diela Bacha, Mozarta, Rossiniho či Bozzu,“ uviedol ďalší člen združenia David Raška.