Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Podujatie Vôňa agátu opäť otvára malohorešské vínne pivnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vína bude možné ochutnať v pivniciach zo 16. storočia, ktoré tvoria najväčší komplex pivníc v celom Medzibodroží a ktoré sa nachádzajú priamo v agátovom háji.

Malý Horeš 20. mája (TASR) - Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov opäť otvárajú svoje pivnice pre verejnosť. Dvojdňový program v rámci 13. ročníka podujatia s názvom Vôňa agátu – Deň otvorených pivníc, sa začína v piatok. TASR o tom informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) s tým, že ide o jedno z top podujatí programu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita.

Vína bude možné ochutnať v pivniciach zo 16. storočia, ktoré tvoria najväčší komplex pivníc v celom Medzibodroží a ktoré sa nachádzajú priamo v agátovom háji, ktorý v tomto období kvitne.

Návštevníci podujatia budú môcť ochutnať desiatky degustačných vzoriek od 17 lokálnych producentov. Historický pivničný rad otvorili v piatok na poludnie, a zatvoria ho v sobotu (21. 5.) v noci.

"V amfiteátri vystúpia umelci a súbory zo Slovenska, Maďarska aj z Ukrajiny. Nezabudli sme ani na deti. Pre tie budeme mať pripravený netradičný detský kútik s retro hračkami, v ktorom si vyskúšajú, ako sa hrali deti zopár generácií dozadu," povedal starosta Malého Horeša Csaba Furik s tým, že pripravovať sa bude aj tradičný horešský koláč.

Návštevníci môžu využiť bezplatné parkovanie priamo na mieste v blízkosti areálu malohorešských pivníc, ale aj kyvadlovú dopravu zo železničnej stanice vo Veľkom Horeši. "Premávať bude medzi obcami Veľký Horeš a Malý Horeš v sobotu o 11.37 a 13.37 h v smere na podujatie, a o 18.32 h späť na železničnú stanicu," uvádza KRT. V piatok bude degustácia medzi pivnicami v pivničnom areáli, v sobotu bude vo vínnom areáli s amfiteátrom.

Vďaka tomuto podujatiu podľa výkonnej riaditeľky KRT Lenky Vargovej Jurkovej dostáva okres Trebišov nové impulzy. Aktivizuje napríklad miestnych vinárov, remeselníkov či pekárky. "Na druhej strane, podujatie pripomína turistom aj milovníkom zážitkovej gastronómie, aby si našli čas a zavítali do tejto menej známej časti Košického kraja," povedala.

Podujatie bolo prostredníctvo dotačného programu KSK Terra Incognita podporené sumou 6000 eur.