Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Polícia apeluje na vodičov a chodcov, aby boli opatrnejší

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Pravidlo vidieť a byť videný platí pri zhoršených podmienkach dvojnásobne.

Košice 21. októbra (TASR) - V súvislosti so sychravým počasím, polícia opätovne vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne na cestách. Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová pripomenula, že v utorok (20.10.) došlo na košických cestách k dvom dopravným nehodám, pri ktorých utrpeli zranenie tri chodkyne. V pondelok (19.10.) vyhasol život 11-ročného dievčaťa. Na rýchlostnej ceste R4 v Košiciach ho na priechode pre chodcov zrazilo auto.

"Zhoršené podmienky ako častý dážď, hmly, tma a mokrá vozovka si vyžadujú maximálnu koncentráciu, preto jazdu treba vždy prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam. Vodiči by mali zvýšiť opatrnosť, ubrať nohu z plynu, na mokrej vozovke dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami,"
upozornila Mésarová. Pravidlo vidieť a byť videný podľa nej platí pri zhoršených podmienkach dvojnásobne. V sťažených podmienkach je preto dôležité jazdiť vždy opatrne, brzdiť uvážene a včas.

"Chodci sú tí najzraniteľnejší a mali by si uvedomiť, že nestačí len vidieť, ale aj byť videný. Tmavé oblečenie nie je bezpečné za zníženej viditeľnosti. Tmavým oblečením riskujú životy a mnohí nemyslia na svoju bezpečnosť," dodala. Chodci si podľa nej neuvedomujú, že vodič ich často uvidí, až keď je neskoro. "Tmavé oblečenie je preto vhodné doplniť reflexným prúžkom za pár desiatok centov. Okrem toho je nutné predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených."