Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Polícia odhalila ekonomickú trestnú činnosť, obvinených je 203 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obvinení spôsobili štátnemu rozpočtu SR škodu za viac ako 3.048.000 eur.

Košice 30. decembra (TASR) - Celkovo 203 osôb z celého Slovenska obvinila v piatok (27.12.) košická policajná vyšetrovateľka z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti.

Hlavným obvineným je 26-ročný Košičan, ktorý za peniaze zhotovoval pre firmy fiktívne daňové doklady. "Štátnemu rozpočtu SR spôsobili celkovú škodu za viac ako 3.048.000 eur," informoval dnes riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Juraj Bukuš.

Obvinení podnikatelia si tak znížili daňovú povinnosť na dani z príjmu, ako aj z pridanej hodnoty. Súbežne si cez fiktívne doklady neoprávnene uplatnili nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty. "Neboli to veľké firmy, skôr malé, ktoré chceli mať fiktívne doklady. Boli z celého Slovenska, skoro z každého okresu od Bratislavy po Banskú Bystricu," priblížil krajský policajný riaditeľ.

Mladíka z Košíc obvinili zo zločinu skrátenia dane a poistného formou pomoci v súbehu so zločinom daňového podvodu formou pomoci. Z trestných činov skrátenia dane a poistného, a daňového podvodu je obvinených 198 Slovákov. Ďalší štyria ľudia, ktorí fungovali ako sprostredkovatelia, sú obvinení zo zločinu krátenia dane a poistného spáchaného formou pomoci. V závislosti od výšky spôsobenej škody im hrozí trest odňatia slobody od jedného do 12 rokov.

"Dvadsaťšesťročný Košičan M. Š. vyhotovoval fiktívne daňové doklady za neuskutočnené zdaniteľné plnenia, napríklad nákup tovaru a služieb," uviedol Bukuš. Polícia u mladíka vykonala domové prehliadky v júni a 28. decembra tohto roku, pričom našla fiktívne doklady, pečiatky a rôzne tlačiarne, či registračné pokladnice. "Fiktívne doklady vyrábal za odmenu jedno percento z vystavenej sumy," vysvetlil Bukuš.

Mladý Košičan pritom už bol z tej istej trestnej činnosti trestne stíhaný. Pred rokom naňho prokuratúra podala obžalobu, napriek tomu muž v tejto činnosti pokračoval. Trestné činy zahŕňajú obdobie 2010-2013. Polícia mladíka zadržala 28. decembra, dnes sudca rozhodol o jeho umiestnení do väzby. Ostatní sú stíhaní na slobode.

Na prípade intenzívne pracovali policajti z Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach.