Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Košičan ponúkal pirátske nahrávky, hrozí mu väzenie

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obvinený je trestne stíhaný na slobode, v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Košice 14. mája (TASR) - Policajný vyšetrovateľ obvinil 27-ročného Košičana Mareka z prečinu porušovania autorského práva. V internetových diskusiách umiestňoval odkazy na stiahnutie viac ako 8300 audiovizuálnych diel. Robil tak od júna 2011 do januára 2013.

"Bez súhlasu nositeľa práv k audiovizuálnym dielam neoprávnene vyhotovil rozmnoženiny týchto audiovizuálnych diel a cez filehostingové servery uskutočnil verejný prenos týchto diel širokej verejnosti. Takto porušil právo výrobcu zvukovo-obrazového záznamu na vyhotovenie jeho rozmnoženiny a právo na jeho sprístupnenie verejnosti," informoval dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Košičan si zároveň uplatňoval od serverov finančnú odmenu za uloženie a umožnenie sťahovania, za čo zinkasoval sumu viac ako 500 eur. Podľa polície svojím konaním závažne zasiahol do chránených práv držiteľov práv k filmovým titulom spoločností v zastúpení českej Protipirátskej únie, pričom takto spôsobil celkovú škodu za viac ako 80.500 eur. "Obvinený je trestne stíhaný na slobode, v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uzavrel hovorca.