Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Polícia obvinila rodičov z Michaloviec zo smrti 22-mesačného dieťaťa

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Dieťa priviezli rodičia vo veku 40 a 42 rokov ešte v auguste tohto roka vo vážnom stave na detské oddelenie nemocnice v Michalovciach.

Michalovce 18. novembra (TASR) - Polícia obvinila z prečinu usmrtenia rodičov z Michaloviec, ktorí mali zapríčiniť smrť svojho 22-mesačného dieťaťa.

Dieťa priviezli rodičia vo veku 40 a 42 rokov ešte v auguste tohto roka vo vážnom stave na detské oddelenie nemocnice v Michalovciach. Pre následný septický stav s potrebou intubácie došlo k prevozu dieťaťa na Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

"Maloleté dieťa v dôsledku zlyhania životne dôležitých orgánov pri septickom stave, zápale tenkého a hrubého čreva, výrazne hygienicky zanedbané, ešte v ten istý deň zomrelo," povedal k prípadu hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó.

Včasná zdravotná pomoc by dieťa zachránila

Ako ďalej uviedol, zo znaleckého posudku vyplynulo, že pri včasnom poskytnutí zdravotnej starostlivosti by nedošlo k smrti dieťaťa. Išlo teda o následok závažného zanedbania starostlivosti zo strany rodičov, neumožnením pravidelnej zdravotnej starostlivosti a nevyhľadaním včasnej lekárskej pomoci v čase rozvíjajúceho sa závažného zápalového ochorenia, ktoré viedlo, aj napriek poskytnutiu intenzívnej a odbornej lekárskej starostlivosti v nemocničnom zariadení, napokon k smrti maloletého.

"Rodičia okrem toho porušili dôležitú povinnosť vyplývajúcu z postavenia rodičov, a to sústavne a dôsledne sa starať o zdravie a všestranný vývoj maloletého dieťaťa v zmysle Zákona o rodine. Obvinení rodičia sú stíhaní na slobode a v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov," uzavrel Szabó.