Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Skupina z Trebišovského okresu mala podvodmi v ČR získať 350 000 eur

Snímka zo zásahu tímu Faknet proti skupine podvodníkov z Trebišovského okresu, 29. júna 2021. Foto: FB/Polícia SR - Košický kraj

Rozloženie skupiny bolo cieľom a výsledkom medzinárodného vyšetrovacieho tímu s názvom Faknet

Košice 29. júna (TASR) – Obvinenie z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti vzniesol policajný vyšetrovateľ voči siedmim osobám z Trebišovského okresu vo veku od 19 do 44 rokov. Obvinení sa ako členovia organizovanej skupiny mali trestnou činnosťou obohatiť o najmenej 350 000 eur. Informovala o tom v utorok košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Skupina sa mala podieľať na získavaní a zakrytí nelegálnych príjmov pochádzajúcich z trestnej činnosti páchanej na území Českej republiky v rokoch 2016 až 2020.

„Vyšetrovanie preukázalo, že obvinené osoby ako organizovaná skupina spoločným vzájomne koordinovaným konaním spočívajúcim v presne dohodnutom spôsobe deľby úloh mali páchať podvodnú trestnú činnosť po dlhší čas na území Českej republiky formou tzv. katalógových podvodov, v rámci ktorých boli od podnikateľských subjektov v Českej republike požadované platby za v skutočnosti nerealizované reklamné služby,“ uviedla Mésarová.

Následne, aby zakryli pôvod peňažných prostriedkov, mali ich obvinení previesť na rôzne hráčske kontá, ako aj bankový účet občianskeho združenia sídliaceho v okrese Trebišov, z ktorého mali následne vyberať peniaze a použiť ich na vlastnú potrebu.

Polícia vykonala minulý týždeň na území Trebišovského okresu akciu zameranú na zadržanie obvinených. Súčasťou boli domové prehliadky s cieľom získania ďalších dôkazov a zaistenia vecí pochádzajúcich z výnosu z trestnej činnosti.

Vyšetrovateľ podal prokurátorovi podnet na podanie návrhu na väzobné stíhanie štyroch obvinených osôb, sudca návrhu prokurátora vyhovel. „Dôvodom je obava, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti. Obvineným osobám za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov,“ konštatovala Mésarová.

Rozloženie skupiny bolo cieľom a výsledkom medzinárodného vyšetrovacieho tímu s názvom Faknet. Ten vznikol medzi príslušníkmi odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach a príslušníkmi odboru hospodárskej kriminality Krajského riaditeľstva polície Pardubického kraja Polície ČR.