Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Polícia v Košickom kraji poučí o problematike násilia na ženách

Ilustračné foto Foto: teraz.sk

Preventívne aktivity naplánovala krajská polícia na dni 23. až 27. novembra na rôznych miestach v kraji.

Košice 23. novembra (TASR) - Preventívne prehliadky zamerané na problematiku násilia žien pripravujú košickí krajskí policajti. Akcia súvisí s Medzinárodným dňom eliminácie násilia na ženách (25. november).

"Cieľom preventívnych aktivít bude zvýšiť informovanosť a právne vedomie našej verejnosti o problematike násilia, jeho rôznych formách, možnostiach predchádzania rizikovým situáciám a čo robiť v prípade, ak sa niekto stane obeťou násilia," priblížila pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Pripomenula, že každý má právo na život bez násilia, nikto nemá právo týrať iného. "Hodnoty ako život, zdravie, sloboda, ľudská dôstojnosť a iné práva spoločnosti chráni Trestný zákon. Ak dochádza k porušovaniu týchto práv, je potrebné situáciu riešiť a nemlčať. Nikto nemá právo za žiadnych okolností sa k inému človeku správať násilne. Za násilie je vždy zodpovedný ten, kto sa ho dopúšťa a mal by byť za to patrične potrestaný."

Páchané násilie má mnoho foriem a môže sa podľa hovorkyne diať či už na ulici, alebo doma za zatvorenými dverami v podobe úmyselného ublíženia na zdraví, nebezpečného vyhrážania, týrania blízkej a zverenej osoby, lúpeže, znásilnenia a iných trestných činov. "Úlohou Policajného zboru je pomáhať a chrániť obzvlášť pri ochrane zdravia, života, slobody a ľudskej dôstojnosti. Problematika násilia sa týka nás všetkých, preto by sme mali spoločnými silami ho zastaviť," zakončila Mésarová.

Preventívne aktivity naplánovala krajská polícia na dni 23. až 27. novembra na rôznych miestach v kraji. Okrem Košíc v Moldave nad Bodvou, Rožňavskej Bani, Markušovciach, Spišskej Novej Vsi, Trebišove, Sečovciach, Michalovciach a Strážskom.