Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Policajný zákrok vo Vrbnici: Inšpekcia začala trestné stíhanie

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (vpravo) sa rozpráva so starostom obce Vrbnica Jaroslavom Tokárom (vľavo) pred obecným úradom obce 4.apríla 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

Zásah dnes kritizovala Strana rómskej únie na Slovensku. Jej predseda František Tanko na tlačovej konferencii uviedol, že Rómovia boli počas zásahu bezdôvodne zbití.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Prešetrovanie minulotýždňového policajného zákroku v Michalovskom okrese na východe Slovenska sa posunulo do ďalšej fázy. Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.



„V súčasnej dobe pokračujú procesné úkony. Zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, do ktorej prišli, bola aj Vrbnica, kde podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov. Neskôr ich približne 15 ošetrili. Krajský policajný riaditeľ Juraj Leško vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.



Zásah dnes kritizovala Strana rómskej únie na Slovensku. Jej predseda František Tanko na tlačovej konferencii uviedol, že Rómovia boli počas zásahu bezdôvodne zbití. Strana v tejto súvislosti ohlásila na piatok (10.4.) protestný pochod pred Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Michalovciach a v sobotu v Rimavskej sobote na Dúžavskej ceste.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka pri akcii nikto nebol zmlátený. "Akcia bola vo viacerých obciach. Policajti vždy spisujú záznamy o použití donucovacích prostriedkov, vo Vrbnici však k tomu nedošlo. Teda miera toho, odkiaľ pochádzajú tí, ktorí sa nechali ošetriť, je otázna. Aj starosta Vrbnice povedal, že nič také nevidel, takže všetko preukáže vyšetrovanie,“ uviedol v stredu (8.4.).



Na otázku, prečo nebol zásah zaznamenávaný na kamery, odpovedal, že vybavenie polície takouto technikou je finančne náročné. „Keď mi dodajú 20 miliónov eur, bude to hneď," doplnil.