Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Posledným z podujatí Terra Incognita sú Margecianske fajnoty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tento ročník bude zaujímavý nielen pre tých, ktorí majú radi dobré jedlo, ale aj pre priaznivcov terénnych motocyklov. V blízkej Gelnici sa totiž konajú záverečné Majstrovstvá Európy Enduro.

Košice/Margecany 14. októbra (TASR) – Posledným z tohtoročných podujatí v rámci programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita je počas tohto víkendu gurmánsky festival Margecianske fajnoty. Organizátori aj tento rok očakávajú množstvo návštevníkov. Variť sa bude dnes aj v nedeľu 15. októbra. "Dnes môžu návštevníci ochutnať tradičné dobroty z dolného Spiša," pozýva starosta Margecian Igor Petrík.

Kuchyne z Margecian, Kojšova, Veľkého Folkmaru, Jakloviec, ale aj z Krompách, Sloviniek, Kolinoviec či Kluknavy, Miklušoviec, Smižian, Sedlíc, Oľšavice, Spišského Štvrtka i Vojkoviec a Závadky rozvoňajú podľa neho celú dolinu. Zároveň budú súťažiť o titul "Najfajnejša kuchňa". "Ten získa najlepšie vyzdobený stánok s najchutnejšou špecialitou a najlepšou obsluhou," spresnil starosta.

Okrem spišských pochúťok v tomto roku festival ponúkne aj zahraničné špeciality a špeciality šéfkuchárov. V nedeľu sa o hladných návštevníkov postarajú kuchyne z Rumunska, Srbska, Česka, ale aj Švédska, Ukrajiny a Poľska. Zahanbiť sa podľa Petríka nedá ani Tatranský či Prešovský klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Návštevníci budú môcť ochutnať aj špeciality poľovníckej a pytliackej "kuchne".  

"Program na pódiu bude venovaný predovšetkým folklóru. Okrem slovenského sa predstaví aj folklór z krajín, odkiaľ budú aj kuchári. Novinkou je malá scéna, na ktorej budú majstri kuchári a cukrári priamo prezentovať jedlo a naživo variť," priblížila výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Tento ročník bude podľa nej zaujímavý nielen pre tých, ktorí majú radi dobré jedlo, ale aj pre priaznivcov terénnych motocyklov. V blízkej Gelnici sa totiž konajú záverečné Majstrovstvá Európy Enduro. Z Margecian do Gelnice premáva kyvadlová autobusová doprava zdarma.

Organizátori tiež pripravili výlet autobusom so sprievodcom k národnej technickej pamiatke Margeciansky tunel. Ten bude spojený s návštevou areálu Husej pasáže. Chýbať nebude ani tradičná ulička remesiel s remeselnými a regionálnymi výrobkami a ďalšie atrakcie. Pripravený je aj originálny workshop - Upeč si svoj gruľovník, kde budú mať návštevníci možnosť vyskúšať si svoje kuchárske zručnosti.