Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Práce na rekonštrukcii hradu Krásna Hôrka pokračujú podľa plánu

Krásna Hôrka Foto: TASR/František Iván

Rekonštruujú sa aj maľby z hradu Krásna Hôrka.

Krásna Hôrka 28. decembra (TASR) - Rekonštrukčné práce na hrade Krásna Hôrka, ktorý bol po požiari v marci 2012 poškodený, prebiehajú podľa plánu a práce sú zastavené iba na pár dní počas sviatkov. Pre TASR to uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzeum Betliar Judita Krajčiová.

Ako dodala, na takzvanom dolnom a strednom hrade je postavené lešenie, aby sa mohol ukončiť výskum omietok. „Hotová je krovová konštrukcia dolného a stredného hradu. Škridla je už na celej ploche stredného hradu a veľkej časti dolného hradu,“ doplnila Krajčiová. Počas požiaru bola zničená takmer celá strecha hradu, časť interiéru a aj časť historických exponátov.

Podľa Krajčiovej, Ministerstvo kultúry v dohľadnom čase vyhlási výberové konanie na projektanta obnovy hradu. „Bol ukončený výskum nástenných malieb v kaplnke. Autorom tohto výskumu je Peter Koreň. Pod terajšími maľbami sa našli veľmi elegantné klasicistické maľby zo začiatku 19. storočia,“ povedala.

Rekonštruujú sa aj maľby z hradu Krásna Hôrka. „Kolegovia z egerského múzea zreštaurovali a aj dopravili do Betliara smútočnú róbu grófky Františky Andrássyovej, ktorá bola poškodená vysokou teplotou pri požiari. Táto róba bude prezentovaná prvýkrát po reštaurovaní na otvorení výstavy o kráľovnej Alžbete – Sissi v júni 2015. Kolegovia v Brne tiež výrazne pokročili pri konzervátorských a reštaurátorských prácach kovových zbierkových predmetov - zbraní z hradu Krásna Hôrka,“ doplnila Krajčiová.

Uviedla tiež, že čo sa týka okolia hradu, východný a severný svah hradného kopca boli úplne vyčistené od náletov, krovín a stromov. Hradné múry a horľavé konštrukcie sú tak chránené od vonkajších vplyvov a zároveň vznikol aj priestor, kde v budúcnosti môže byť vytvorený náučný chodník okolo hradu.