Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Modernizácia križovatky VSS v Košiciach začala naplno

Križovatka VSS v Košiciach na južnej triede je od soboty 4. marca 2017 kvôli stavebným prácam uzavretá. Košice, 6. marca 2017. Foto: TASR – Milan Kapusta

V rámci modernizácie električkových tratí (MET) je tento úsek od soboty (4.3.) uzavretý a vodiči musia využívať obchádzkové trasy.

Košice 6. marca (TASR) – Práce na jednom z najdôležitejších košických dopravných uzlov, križovatke VSS, začali podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej naplno. V rámci modernizácie električkových tratí (MET) je tento úsek od soboty (4.3.) uzavretý a vodiči musia využívať obchádzkové trasy.

"Zatiaľ nemáme hlásené žiadne problémy, vodiči si, zdá sa, zvykli alebo zvykajú na to. Boli dostatočne informovaní o všetkých obmedzeniach a obchádzkových trasách. My si uvedomujeme, že je to veľký zásah pre všetkých cestujúcich, ale táto oprava križovatky VSS bola naozaj nevyhnutná pre zlý stav električkových tratí, ale aj cesty," uviedla pre TASR Šnajdárová.



Po uzavretí križovatky nepremávajú v mestských častiach (MČ) Nad jazerom a Barca električky, dopravný podnik zabezpečil náhradnú autobusovú dopravu.



Motorové vozidlá sa podľa hovorkyne nedostanú z centra mesta po Južnej triede a cez uzavretú križovatku do MČ Košice – Nad jazerom, do MČ Košice – Barca ani na Alejovú ulicu. Dočasné dopravné značenie bude motoristov navigovať na obchádzkovú trasu: Južná trieda - Cintorínska ulica – Rastislavova ulica – Alejová ulica, s napojením na privádzač rýchlostnej cesty.

"Vozidlá smerujúce od MČ Košice – Barca budú môcť odbočiť iba vpravo na most VSS. Odtiaľ môžu pokračovať cez MČ Košice – Vyšné Opátske na Prešovskú/Sečovskú a do mesta alebo sa pri košickej teplárni otočiť a vrátiť sa späť na most VSS," vysvetlila Šnajdárová s tým, že obchádzky musí schváliť Krajské riaditeľstvo Policajného zboru, ako aj ministerstvo dopravy. "Nerozhoduje o tom iba jeden človek. Veľmi dôkladne sa to pripravovalo a logisticky zabezpečovalo tak, aby nebola ochromená úplne doprava v tomto úseku," doplnila hovorkyňa.



Podľa magistrátu by práce na rekonštrukcii križovatky mali trvať približne päť mesiacov. "Keďže nie je situovaná priamo v obytnej zóne, stavbári nevylučujú, že by sa im mohlo podariť dokončiť rekonštrukciu križovatky aj skôr," dodala Šnajdárová.

S druhou etapou MET začalo mesto v novembri minulého roka. V rámci nej má byť položených takmer 13 kilometrov nových koľajníc, zabudovaných zhruba 130.000 ton kameniva, asi 40.000 ton živice, preložené trakčné vedenia a všetky siete.

Projekt magistrát realizuje z nenávratného finančného príspevku vo výške 89.706.442 eur, ktorý získalo z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Práce plánuje investor v celom meste dokončiť do 31. augusta 2017.