Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Práce v Nižnej Slanej začnú v sobotu

Na archívnej snímke zo 17. marca 2022 znečistená rieka Slaná. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rudné bane predpokladajú, že ak bude uvedená akcia úspešná, výtok silne mineralizovaných vôd z hlbších častí bane by sa mal znížiť približne o 80 percent.

Nižná Slaná 27. mája (TASR) – S prácami v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava, ktoré by mali výrazne prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd, ovplyvňujúcich kvalitu vody v rieke Slaná, začnú v sobotu (28. 5.). TASR o tom informoval štátny podnik Rudné bane, ktorý v piatok podpísal zmluvu s Hlavnou banskou záchrannou stanicou. Zmluvu podpísali na základe priameho rokovacieho konania.

"Hlavná banská záchranná stanica sa zaviazala urobiť v starej železorudnej bani práce, ktoré zamedzia vtekaniu slabo mineralizovaných vôd zo VI. obzoru bane do hlbších obzorov, z ktorých vytláča silne mineralizované vody," uviedli Rudné bane s tým, že práce majú byť ukončené do 15 dní.

Predpokladajú, že ak bude uvedená akcia úspešná, výtok silne mineralizovaných vôd z hlbších častí bane by sa mal znížiť približne o 80 percent. Podľa podniku vychádza zvolený postup z obhliadky priestorov priamo v bani a zo získaných archívnych údajov o starej opustenej bani, ktorej posledný prevádzkovateľ Siderit s.r.o. Nižná Slaná je momentálne v konkurze.

Rudné bane pripomenuli, že k verejnému obstarávaniu pristúpili na základe rozhodnutia vlády a poverenia Ministerstvom hospodárstva (MH) SR.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.