Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Košická pravica chce bezplatnú MHD počas predĺženia prác na tratiach

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

"Návrhy kompenzácií zo strany magistrátu považujeme za nedostatočné," uviedol poslanec Špak.

Košice 18. júna (TASR) – Návrhy na bezplatnú mestskú hromadnú dopravu (MHD) a bezplatné parkovné v centre mesta od 1. augusta plánuje predložiť na pondelkové (22.6.) rokovanie Mestského zastupiteľstva v Košiciach Pravý poslanecký klub. Účinnosť návrhu má byť do ukončenia prác na rekonštrukcii električkových tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD). Potvrdili to dnes novinárom predseda klubu Miroslav Špak (Sieť) a poslanec Daniel Rusnák (KDH).

Kompenzácie sa majú týkať aj podnikateľov, podľa návrhu mestskej opozície by mala vzniknúť špeciálna komisia na posudzovanie dosahov rekonštrukcie na podnikateľské subjekty. Návrhy vychádzajú z pôvodného termínu 31. júla, kedy mali byť ukončené práce na projekte IKD. Dodávateľ stavby spoločnosť Dúha, ktorá dôvodí objektívnymi príčinami, požiadala o predĺženie termínu do 28. septembra.

Mesto Košice predkladá na MsZ vlastný návrh kompenzácií pre cestujúcu verejnosť za rozsiahle dopravné obmedzenia. Ide o úpravu tarify Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) pre MHD od 1. júla do 31. októbra, kedy by mal byť ukončený aj druhý projekt z eurofondov - Modernizácia električkových uzlov (MEU). Návrh zahŕňa predĺženie doby platnosti jednorazových cestovných lístkov a časových lístkov, a bezplatnú prepravu v MHD počas pondelkov a piatkov pre vodičov áut, ktorí sa preukážu vodičským preukazom a technickým preukazom motorového vozidla.

"Návrhy kompenzácií zo strany magistrátu považujeme za nedostatočné," uviedol poslanec Špak. Zároveň za opozíciu vyzval primátora Richarda Rašiho (Smer-SD), aby namiesto oficiálneho predĺženia termínu dokončenia uplatnil voči zhotoviteľovi zmluvné sankcie.

Podľa opozičnej výzvy by primátor mal tiež verejne potvrdiť 28. september ako konečný termín dokončenia električkových tratí v rámci projektu IKD. "Žiadame, aby sa osobne zaručil za to, že košický maratón mieru sa bude bežať po obvyklej trase. Spolu s týmto vyhlásením požadujeme i vyvodenie zodpovednosti voči jeho osobe, ak nebude termín dodržaný," dodal Špak.

Kritika opozície sa týka aj navrhovaného rozšírenia spoplatnených parkovacích zón a harmonogramu riešenia statického parkovania v meste. "Počas celého trvania zmluvy so spoločnosťou EEI v trvaní takmer troch rokov i napriek zmluvnému záväzku je počet novovybudovaných parkovacích miest v Košiciach nula. Pritom suma, ktorú EEI za tento čas zarobila, nie je známa," povedal vicestarosta košického Starého Mesta Rastislav Trnka (Sieť). Deklaroval potrebu ukončenia zmluvy s touto spoločnosťou, ktorú označil pre mesto za finančne nevýhodnú.