Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Pre zrakovo znevýhodnené deti vytvorili rozprávkové CD o koronavíruse

Na snímke riaditeľ združenia Feman Eduard Buraš ukazuje prvé zvukové cd nosiče o koronavíruse pre nevidiace a slabozraké deti v rámci projektu MACIKY 2020 počas tlačovej konferencie združenia Feman v Košiciach 6. júla 2020. Foto: TASR

Tieto tri kratšie audiorozprávky budú k dispozícii aj vo zvukovom fonde digitálnej knižnice SKN v Levoči.

Košice 6. júla (TASR) – Zvukový CD nosič, na ktorom sú pre zrakovo znevýhodnených nahraté tri rozprávky o novom koronavíruse, je jedným z výsledkov projektu Maciky 2020. Ako o tom na pondelkovej tlačovej besede informoval riaditeľ Združenia Feman Eduard Buraš, jeho súčasťou je festival hudby, tanca, čítania a umenia vo svete nevidiacich detí a mládeže z marginalizovaných skupín.



Na projekte participovala aj Slovenská knižnica pre nevidiacich (SKN) Mateja Hrebendu v Levoči, a to vydaním rozmnoženiny diela „O koronavíruse“ v náklade 100 kusov CD nosičov, ktoré sú určené zrakovo a inak zdravotne postihnutým deťom a mládeži. Spolu s vysvedčeniami ich dostali aj žiaci Spojenej školy internátnej v Levoči pre nevidiacich a slabozrakých. „Ide to aj Krajskému stredisku Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Košiciach, do Knižnice pre mládež mesta Košice a jej pobočiek, do Centra pre deti a rodiny v Remetských Hámroch či pre Maják, n. o.,“ spresnil Buraš s tým, že CD sú nepredajné a budú ich distribuovať aj do košických škôl, ktoré sa venujú znevýhodneným deťom.

Tieto tri kratšie audiorozprávky budú k dispozícii aj vo zvukovom fonde digitálnej knižnice SKN v Levoči. Jej čitateľmi môžu byť ľudia so zrakovým či iným hendikepom, respektíve tí, ktorí nemôžu čítať klasické čiernotlačové knihy. „Myslím si, že tento počin bol veľmi dobrý. Odhliadnuc od toho, že máme nespočetné množstvo audiokníh pre deti, toto bol príbeh trošku iný, pretože takou hravou formou tam bolo o koronavíruse povedané naozaj všetko,“ uviedol riaditeľ knižnice František Hasaj.

Podľa Buraša je cieľom projektu podporiť kultúrne a spoločenskovedné aktivity v oblasti ľudských práv a slobôd, pričom má deti učiť, akým spôsobom predchádzať rôznym formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a ostatným prejavom intolerancie. V rámci neho tiež organizujú napríklad tvorivé dielne a plánujú i koncerty. Na tom v Košiciach, ktorý sa má uskutočniť 10. decembra počas Dňa ľudských práv, majú v rámci kultúrneho programu vystupovať aj hendikepované deti.

Projekt prostredníctvom dotácie vo výške 14.000 eur podporilo Ministerstvo spravodlivosti SR, spolufinancovanie predstavuje 1100 eur.