Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

Pri Dobšinskej ľadovej jaskyni sa zranila 42-ročná žena

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Po príchode lekárky už bola pri vedomí. Leteckí záchranári jej následne poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie.

Dobšiná 1. septembra (TASR) – Leteckí záchranári z Popradu dnes krátko popoludní pomáhali zranenej 42-ročnej žene, ktorá si v okolí sedla Nižnej záhrady v blízkosti Dobšinskej ľadovej jaskyne pri páde poranila hlavu, následkom čoho upadla do bezvedomia. TASR o tom informovala hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Pilot vrtuľníka pristál podľa jej slov na trávnatej ploche v blízkosti, kde sa zranená pacientka nachádzala. Po príchode lekárky už bola pri vedomí. Leteckí záchranári jej následne poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie.

Po preložení na palubu vrtuľníka bola pacientka v stabilizovanom stave pri vedomí prevezená na centrálny príjem popradskej nemocnice.

Záchranári z Vysokých Fatry a Nízkych Tatier pomáhali dvom dievčatám a cyklistovi

Úrazy dvoch detí a cyklistu zamestnali dnes záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách.

Krátko popoludní privolali veľkofatranských záchranárov k úrazu 14-ročného dievčaťa, ktoré si na bobovej dráhe na Donovaloch spôsobilo tržné poranenie hornej končatiny. Horskí záchranári jej ranu ošetrili a rodičia s ňou pokračovali do nemocnice.

Záchranári pomáhali aj slovenskému cyklistovi, ktorý počas pretekov spadol z bicykla a pravdepodobne si zlomil kľúčnu kosť. Po ošetrení ho terénnym vozidlom HZS transportovali na Donovaly, kde si ho už prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Nízkotatranských horských záchranárov zasa privolali k úrazu trojročného dievčatka, ktoré na Priehybe spadlo a utrpelo viaceré odreniny a tržné poranenia hornej končatiny. Dieťa ošetrili a previezli terénnym vozidlom na Bielu púť, odkiaľ s ním rodičia pokračovali do nemocnice.

Záchranári z Vysokých Tatier dnes pomáhali zranenej 40-ročnej turistke

Horskí záchranári boli dnes popoludní požiadaní o pomoc pre 40–ročnú slovenskú turistku, ktorá si ešte pri Bielych plesách privodila úraz členka.

Ako informuje webový portál Horskej záchrannej služby (HZS) s poranenou končatinou sa jej ešte podarilo samostatne dôjsť na chatu, no ďalej už nebola schopná pokračovať. Chatár, ktorý je zároveň dobrovoľný záchranár HZS, ženu zviezol na Šalviový prameň, kde ju už čakali horskí záchranári.

Zranenú nohu jej ošetrili a následne ju terénnym automobilom transportovali na Bielu vodu, kde ju odovzdali rodinným príslušníkom s odporúčaním navštíviť zdravotnícke zariadenie.