Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

SLEDUJEME: Počasie na Slovensku komplikuje dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na cestách opatrne.

Poprad 14. apríla (TASR) – Vodiči na diaľnici D1 pod Tatrami by si mali dať pozor na silný vietor a tvorbu snehových jazykov. Policajti na sociálnej sieti informujú, že z dôvodu nepriaznivého počasia bola na diaľnici D1 v úseku Spišský Štvrtok - Poprad znížená maximálna povolená rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu.

„V úseku fúka silný nárazový vietor, ktorý zároveň sfúkava na cestu napadaný sneh a tvoria sa snehové jazyky,“ uvádza polícia. Vodičov preto žiada, aby zvýšili opatrnosť a znížili rýchlosť jazdy.


V pohotovosti v Košiciach sú dva sypače, ráno odpratávali kašovitú vrstvu snehu



Kašovitá vrstva snehu sa nachádzala v stredu ráno na niektorých cestách v Košiciach, a to najmä vo vyššie položených častiach mesta. Magistrát sa rovnako ako pred týždňom dohodol so spoločnosťou Kosit na dodatočnom nasadení sypačov. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že oba mechanizmy zostávajú v pohotovosti do štvrtka (15. 4.). Niektoré termíny zberu posypového materiálu posunuli.

Prvý posyp absolvovali ešte v utorok (13. 4.) o 20.00 h, keď vyrazili na Jahodnú a do Kavečian, kde bola v tom čase dvojcentimetrová vrstva snehu. „Do rovnakých lokalít, ako aj na niektoré kopcovité úseky v meste, po ktorých premáva mestská hromadná doprava (MHD), zamierili aj o tretej hodine ráno. Na Jahodnej bola v tom čase sedemcentimetrová vrstva prašanu,“ uvádza mesto s tým, že všetky cesty boli po celonočnom snežení, respektíve daždi so snehom síce mokré, ale zjazdné.

Vzhľadom na aktuálnu poveternostnú situáciu stredajší a štvrtkový plánovaný zber posypového materiálu z chodníkov a ciest v mestskej časti (MČ) Juh presunuli na štvrtok 29. apríla. V MČ Staré Mesto ho budú realizovať od pondelka 26. apríla do stredy 28. apríla. „Naopak, pôvodne plánovaný termín zberu posypového materiálu v MČ Nad jazerom (budúci pondelok a utorok), Sídlisko Ťahanovce (štvrtok 22. apríla a piatok 23. apríla), respektíve MČ Západ v týždni od 3. do 7. mája, zostáva v platnosti,“ pripomína mesto. Sedem dní pred začiatkom odpratávania budú podľa neho na jednotlivé ulice v týchto MČ osadené dopravné značky, ktoré bude informovať o presnom termíne čistenia.

Majiteľov motorových vozidiel preto žiada o ústretovosť a  preparkovanie počas uvedeného času na iné miesto. „Vo všetkých MČ bude posypový materiál odpratávať celkovo päť mechanizmov, zvyšok dočistia ruční pracovníci,“ dodáva magistrát.


Problémy na cestách spôsobuje sneh aj popadané konáre a stromy




Všetky cesty a horské priechody v rámci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú aktuálne zjazdné. Problémy však spôsobuje mokrý, ťažký sneh, vietor a v súvislosti s tým padanie konárov a stromov na cesty. Pre TASR to uviedli z centrálneho dispečingu Správy a údržby ciest (SÚC) PSK.



Najviac snehu podľa cestárov napadalo vo vyšších polohách a na horských priechodoch od päť do 15 centimetrov - na území Tatier a v severných okresoch PSK. „Momentálne je hlásený spadnutý strom na ceste I/77 pri Podolínci. Cesta je prejazdná v jednom jazdnom pruhu,“ ozrejmili z dispečingu.

SÚC PSK v tejto súvislosti upozorňuje vodičov, aby prispôsobili jazdu stave a povahe vozovky, najmä tí, ktorí už majú letné pneumatiky.