Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Prokuratúra požiadala o vydanie Ukrajinca podozrivého z terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vladimir G. obvinenia z trestných činov odmieta a s vydaním na Ukrajinu nesúhlasí. Na súde sa označil za novinára. V Košiciach má podľa jeho slov svoju rodinu.

Košice 26. júla (TASR) - Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) Košice vo štvrtok podala na Krajský súd Košice návrh na vydávaciu väzbu pre Vladimira G., ktorého vydanie žiada Ukrajina pre podozrenie z terorizmu a ďalších trestných činov. TASR to potvrdil Branislav Bujňák z KP v Košiciach.

Vladimir G. má občianstvo Ukrajiny a Maďarska, v Košiciach má trvalý pobyt. Slovenská polícia ho zadržala 18. júna na základe žiadosti Interpolu Kyjev. Podľa rozhodnutia košického súdu je dosiaľ v tzv. predbežnej väzbe, ktorej 40-dňová dĺžka uplynie v sobotu 28. júla. O vydávacej väzbe musí rozhodnúť súd. "K tomuto momentu nám nie je ešte známy termín rozhodovania o podanom návrhu," uviedol vo štvrtok popoludní Bujňák. Originály extradičných materiálov boli podľa jeho slov doručené na Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v stredu (25.7.).

"Zatýkací rozkaz vydal ukrajinský súd z dôvodu, že osoba je hľadaná pre podozrenie zo spáchania trestných činov úmyselného ublíženia na zdraví, hrozby zabitia, ilegálneho zajatia, držania rukojemníka, gangsterstvo, terorizmus, útok na verejných činiteľov a ďalšie trestné činy. Podľa zistených okolností sa Vladimir G. v roku 2014 a 2015 v spolupáchateľstve spolu s ďalšími osobami spolčili a zorganizovali zločineckú skupinu a páchali sériu obzvlášť závažných zločinov na území Ukrajiny," uviedol v júni hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko. Za trestné činy hrozí mužovi trest odňatia slobody s hornou hranicou 15 rokov.

Vladimir G. obvinenia z trestných činov odmieta a s vydaním na Ukrajinu nesúhlasí. Na súde sa označil za novinára. V Košiciach má podľa jeho slov svoju rodinu.