Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Protest proti islamizácii prebehol bez incidentov

Pochod proti islamizácii Európy v Košiciach 17. októbra 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podujatie za daždivého počasia sa začalo o 15.00 h na Staničnom námestí a skončilo pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici o 16.40 h.

Košice 17. októbra (TASR) – Protest proti islamizácii Európy sa dnes popoludní uskutočnil v centre Košíc. Pochod od Staničného námestia a následné zhromaždenie na Hlavnej ulici za účasti viac ako 300 účastníkov prebehli bez incidentov.

Protestujúci odmietli politiku Európskej únie voči migrantom, multikulturalizmus, "diktát Bruselu", islamizáciu Európy či prijímanie utečencov. Zo strany viacerých rečníkov nechýbali predvolebné výzvy.



Podujatie za daždivého počasia sa začalo o 15.00 h na Staničnom námestí a skončilo pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici o 16.40 h. Polícia, ktorá na akciu dohliadala, nemusela zasahovať. "Nezaznamenali sme žiadne narušenie verejného poriadku," potvrdil TASR košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.



Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a líder Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba na akcii nebol prítomný.

V reakcii na protest sa dnes koná v Košiciach aj séria kultúrnych podujatí s cieľom odmietnuť intoleranciu, zastrašovanie a šírenie skreslených informácií v súvislosti s utečeneckou krízou. Súčasťou je aj kreatívne poňatá zbierka na pomoc utečencom. Akcie sa konajú v priestoroch kultúrneho centra Tabačka či rockovom klube Collosseum. Základom je diskusia na tému Migrácia ako globálny fenomén a zdieľanie skúseností od ľudí, ktorí sa zúčastnili pomoci v táboroch pre utečencov.

Podľa organizátorov nacionalisti nedokážu riešiť problém utečencov. "Predpokladáme, že cieľom nie je skutočná snaha riešiť problém, ale nahrať si na tejto smutnej téme predvolebné body," uviedol k protestu Viktor Ončák, jeden z koordinátorov akcií zastrešených pod voľným zoskupením Otvorené Košice.