Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Rozsiahlu rekonštrukciu pamätníka na Dargove dokončili

Rekonštrukčné práce pamätníku na Dargove. Foto: TASR - Roman Hanc

Rekonštrukciu financoval kraj zo svojho rozpočtu.

Košice 11. mája (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) dokončil rozsiahlu rekonštrukciu Pamätníka oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku. Obnovou prešla najmä dlažba a schodisko vedúce k pamätníku, taktiež pribudlo nové osvetlenie či vodozádržné opatrenia. Informovala o tom v stredu hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Rekonštrukciu financoval kraj zo svojho rozpočtu. Oprava sa začala v auguste minulého roka, po zvýšení rozsahu prác sa zmluvná cena vyšplhala na viac ako 390.000 eur.

Mramorové dlaždice boli na mnohých miestach uvoľnené alebo prasknuté, v zlom stave bolo aj samotné schodisko. Oproti pôvodnému projektu napokon demontovali celú dlažbu v okolí pamätníka, čo ovplyvnilo aj rozpočet obnovy. „Časť dlažby bola v minulosti poškodená z dôvodu, že sa autá snažili zaparkovať čo najbližšie pri pamätníku. Aby opäť nedošlo k jej poškodeniu, v rámci rekonštrukcie sme osadili betónové parkovacie zábrany, ktoré oddelia asfaltovú plochu od pešej zóny s mramorovým povrchom,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Na príjazdovej ceste položili nový asfaltový koberec, pamätník tiež osvetlili LED svetlami, ktoré sú oproti pôvodným úspornejšie o 40 percent. V okolí pamätníka pribudli vodozádržné opatrenia, časť plochy nahradila zeleň a sfunkčnený bol aj odvodňovací rigol. „Pamätník v Dargovskom priesmyku je jedným z kľúčových pamätných miest v našom kraji. Pripomína 22.000 padlých v bojoch za oslobodenie východného Slovenska na prelome rokov 1944 a 1945, preto nám záleží, aby bol Dargov dôstojným spomienkovým miestom na udalosti oslobodenia od nacizmu,“ konštatoval Trnka.

Areál pamätníka tvorí súsošie, ktorého autorom je sochár Vojtech Löffler, a Sieň bojovej slávy. Odhalili ho v roku 1955 pri príležitosti desiateho výročia bojov o Dargovský priesmyk.