Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Rezort investícií oznámil výzvy na podporu okresov Sobrance či Snina

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V minulom programovom období z rôznych operačných programov v okrese Snina podporili 135 projektov za 156 miliónov eur.

Sobrance 10. apríla (TASR) - Na projekty na rozvoj okresu Sobrance je vyčlenených viac ako 800.000 eur. Výzvu na ich predkladanie v najbližších týždňoch vyhlási ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI). TASR o tom informoval odbor komunikácie ministerstva po stredajšom stretnutí rezortného šéfa Richarda Rašiho (Hlas-SD) so starostami obcí okresov Sobrance a Snina.

Raši na rezortnom dni v Sobranciach podpísal aj výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu regionálneho rozvoja za viac ako 1,1 milióna eur. Môže byť použitá napríklad na rekonštrukcie verejných budov, kultúrnych domov, detských ihrísk, amfiteátrov, komunitných centier či parkovísk. Oprávnenými okresmi sú okrem Sniny, kam poputuje približne tretina alokácie, teda viac ako 300.000 eur, aj Brezno a Veľký Krtíš.

"Ako sme prednedávnom avizovali, nie je fér nazerať na regióny výlučne z hľadiska nezamestnanosti, ktorá definuje, či sa daný okres nachádza alebo nenachádza na zozname najmenej rozvinutých okresov (NRO). Sú tu aj okresy ako Snina, ktorá síce nepatrí do NRO, ale zaslúži si našu prioritnú pozornosť," uviedol štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák.

V minulom programovom období z rôznych operačných programov v okrese Snina podporili 135 projektov za 156 miliónov eur. V okrese Sobrance podporili 109 projektov v celkovej zazmluvnenej sume takmer 58 miliónov eur, medzi nimi napríklad rekonštrukciu odborných učební Základnej školy Komenského 12 v Sobranciach.

V regionálnych projektoch chce MIRRI pokračovať aj v novom programovom období. Doposiaľ bolo vyhlásených 114 výziev v objeme takmer 3,6 miliardy eur. "Spolu máme v harmonograme výziev na rok 2024 investičné možnosti v objeme asi 6,3 miliardy eur, z čoho až 1,9 miliardy eur chceme preinvestovať prostredníctvom tzv. integrovaných územných investícií (IÚI), kde výber projektov je v rozhodovacej kompetencii územia," poznamenal Raši.

Ďalšou plánovanou výzvou, pre ktorej čerpanie je oprávnené aj územie okresov Snina a Sobrance, je výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu rozvoja regionálneho školstva s celkovou alokáciou 225 miliónov eur. Zapojiť sa môžu materské, základné a stredné školy.