Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Rómovia sa v novej osade zabývali, niektorí sa sťažujú na málo miesta

Na snímke manželia Kroščenovci sledujú televíziu v obývačke svojho domu v novej osade Strelníky v katastri obce Letanovce 5. februára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Aj napriek tomu je však bytov nedostatok a mnohí osadníci si chcú v novej lokalite postaviť unimobunky alebo iné prístrešky.

Letanovce 5. februára (TASR) – Rómovia z bývalej osady v Letanovskom mlyne už štyri mesiace bývajú v nových priestoroch v lokalite Strelník. Podľa starostu Letanoviec Michala Urbana sa v nových bytových jednotkách už zabývali, stále im tam však chýba škôlka i komunitné centrum. Niektorí sa sťažujú, že sa ich príliš veľa tlačí v malom byte.

"Možno 80 % ľudí je spokojných a tých zvyšných 20 % majú problém so spolunažívaním, keďže v jednom byte bývajú aj tri rodiny. Máme žiadosti o pridelenie nového bytu, my žiaľ iné byty nemáme, takže nevieme, ako to budeme riešiť," uviedol pre TASR Urban s tým, že sú dva problémové byty, za ktoré si ich obyvatelia na začiatku zaplatili, odišli však do zahraničia a momentálne v nich nebývajú. Podmienkou v nájomnej zmluve s obcou však je, že byt musia riadne využívať. Hrozí im teda, že obec s nimi novú zmluvu nepodpíše a byt pridelí niekomu inému.

Aj napriek tomu je však bytov nedostatok a mnohí osadníci si chcú v novej lokalite postaviť unimobunky alebo iné prístrešky. Ďalšia výstavba tu však zatiaľ možná nie je, keďže stredom osady vedie plynové potrubie, okolo ktorého sa stavať nesmie. "Projekt na to urobený nie je, priestor tu je, avšak vedie tadiaľ vysokotlakový plyn. Budeme sa snažiť najprv získať peniaze na prekládku plynu, možno do budúcna sa tu podarí postaviť viac bytov. Zatiaľ však vyhovieť všetkým nemôžeme," konštatoval starosta. Zároveň obec nechce povoliť osadníkom stavať si prístrešky na vlastnú päsť, aby v lokalite nevznikol chaos.



Sú však aj rodiny, ktoré nemajú toľko členov, a tí sú s novým príbytkom spokojní. "Nám sa tu žije dobre, lepšie ako predtým, máme tu iný život, ako tam, žijeme ako normálni ľudia, máme záchod, snažíme sa udržiavať poriadok v domoch. My tu žijeme siedmi, tak vychádzame dobre, tak isto sme bývali aj v starej osade. Ale viem, že v niektorých domoch žijú aj tri rodiny, tak tam sa vadia," opísala svoj život v novom príbytku Margita Mirgová. Ona je spokojná s tým, čo má a platiť nájomné zvláda. "Zatiaľ sa nám býva dobre, máme tu elektrinu, vodu, nič nám nechýba, aj platiť stíhame. Žijeme tu šiesti, s manželkou a štyrmi deťmi," dodal Jaroslav Mirga.

V novej osade sa zatiaľ jedna bytová jednotka využíva ako komunitné centrum, žiadne iné sociálne vybavenie tu však nemajú. Momentálne tu vo viac ako 90 bytoch žije asi 860 ľudí, z toho 400 je školopovinných detí, ktoré musia na vyučovanie dochádzať do Letanoviec. Okrem toho sú tu aj deti predškolského veku, ktoré nie je kam umiestniť. "Čo potrebujeme, je vybudovať väčšie komunitné centrum, kde by sa s tými ľuďmi dalo pracovať, a aj škôlku. Uvažovali sme aj o prvostupňovom školskom vyučovaní priamo v osade, možno by sa to dalo pomocou tých kontajnerových budov, chýbajú nám však peniaze," zdôraznil Urban. Okrem toho by bolo potrebné vybudovať aj prístupovú komunikáciu do Letanoviec, keďže momentálne sa využíva len poľná cesta.



Problémy s platením nájomného zatiaľ obec nemá, funguje to cez systém osobitého príjemcu. "Je to v poriadku, ten systém sa osvedčil, sú tam len celkom malé nedostatky," dodal starosta s tým, že nájom v jednom byte sa pohybuje na úrovni 50 eur mesačne. Do lokality Strelníky sa Rómovia z Letanovského mlyna začali sťahovať 1. októbra. V starej osade, ktorá bola na hranici národného parku Slovenský raj, žili ľudia niekoľko desiatok rokov.