Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Ochranári likvidujú odpad po starej rómskej osade

Na snímke pracovníčka aktivačných prác zo Spišských Tomášoviec vyhadzuje na kopu odpadu pneumatiku počas čistenia bývalej rómskej osady Letanovský mlyn neďaleko Letanoviec 10. januára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa ochranárov odpad z bývalej osady steká a padá do potoka, ktorý tečie od osady až do rieky Hornád v Národnom parku Slovenský raj.

Spišské Tomášovce 10. januára (TASR) – V katastri obce Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves, začali dnes ochranári a aktivační pracovníci čistiť Trstenský potok a jeho okolie od odpadkov. Zanechali ich tam Rómovia z osady Letanovský mlyn, ktorí sa presťahovali do nových domovov. Podľa ochranárov odpad z bývalej osady steká a padá do potoka, ktorý tečie od osady až do rieky Hornád v Národnom parku (NP) Slovenský raj. Následne sa dostáva až do národnej prírodnej rezervácie Prielom Hornádu, ktorá je veľmi obľúbeným miestom pre turistov.

"Toto ja osobne považujem za zlyhanie všetkých tých, ktorí sa podieľali na sťahovaní, hlavne samosprávy. K tomuto jednoznačne nemalo dôjsť, každý rozumný človek čakal, že kto sa odsťahuje, si za sebou odprace aspoň povrchový odpad, ktorý tu bol," konštatoval Milan Barlog zo Správy NP Slovenský raj s tým, že ďalším problémom je nahromadený domový odpad za desiatky rokov, ktorý je aj v dvojmetrových vrstvách uložený pomedzi domy a nikdy sa odtiaľto neodpratal.



Odpadky v Hornáde

Celú plochu bývalej osady ochranári nebudú riešiť, chcú však aspoň zamedziť, aby sa odpad ďalej dostával do
Na snímke pracovník Správy Národného parku Slovenský raj ukladá odpad z Trsteného potoka do plastového vreca počas čistenia bývalej rómskej osady Letanovský mlyn neďaleko Letanoviec, 10. januára 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Trstenského potoka. "Množstvo návštevníkov nás upozornilo, že v Hornáde je veľa odpadkov a väčšina pochádza práve z osady. Chceme zamedziť, aby sa ten odpad na jar pri topení snehu ešte viac spláchol do potoka," doplnil Barlog. Do vody sa dostalo množstvo odpadu rôzneho druhu, od pneumatík, kobercov, polystyrénu, oblečenia, plastov i stavebného materiálu.

Na odpratávaní nahromadeného neporiadku sa podieľajú aj aktivační pracovníci z obce Spišské Tomášovce. Mnohí z nich však nesúhlasia s tým, že musia pratať odpad po osadníkoch z inej obce. Problémom je, že v starej osade, ktorá sa nachádza v katastri Spišských Tomášoviec, bývali Rómovia zapísaní v obci Letanovce. "Je to smutné, je to žiaľ v našom katastri, ale musíme pratať neporiadok, ktorý sme neurobili. Pôvodne bola dohoda s našou pani starostkou a starostom Letanoviec, že prídu aj aktivační pracovníci z Letanoviec, ale nestalo sa tak, takže to ostalo na nás," konštatoval sociálny pracovník zo Spišských Tomášoviec Slavomír Gabčo.

Ochranári spolu s aktivačnými pracovníkmi dnes plánujú vyčistiť asi kilometrový úsek potoka. Celkovo sa na čistiacich prácach zúčastní takmer 40 ľudí. "Nám sa to tiež nepáči, že musíme vykonávať takúto prácu, ale na druhej strane nikto to za nás neurobí a ten problém treba riešiť. Podľa mňa sa letanovský starosta na túto situáciu neoprávnene vyhovára. Tí Rómovia tu síce žili dlhé roky, ale boli zapísaní a patrili k Letanovciach, obec za nich poberala miestne dane. Hovoriť teraz, že osada je v katastri Spišských Tomášoviec a tie sa majú o odpad postarať, mi pripadá alibistické," upozornil Barlog. Zároveň vyzdvihol prístup starostky Spišských Tomášoviec, ktorá sa aktívne snaží problém s odpadom vyriešiť.