Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach korunovali nového rómskeho kráľa Róberta I.

Nový Rómsky kráľ Róbert I. (košický vajda Róbert Botoš) počas korunovácie 12. apríla 2014 v košickom Dome umenia. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pompéznu slávnosť sledovali v Dome umenia početní hostia zo Slovenska i zahraničia. Išlo o prvú takúto ceremóniu v dejinách Slovenska.

Košice 12. apríla (TASR) – Nového rómskeho kráľa Róberta Botoša dnes slávnostne korunovali v Košiciach. Košického podnikateľa si predstavitelia slovenských Rómov zvolili za svojho panovníka koncom februára. Svoju úlohu vidí Róbert I. najmä v zjednocovaní Rómov, ale aj v navrátení správnych hodnôt do komunít a spolupráci s tými, ktorí rómskej komunite pomáhajú.

Zlatú korunu mu na hlavu položil predchádzajúci rómsky kráľ Jendo zo Senca. Pompéznu slávnosť a "historickú udalosť" sledovali v Dome umenia početní hostia zo Slovenska i zahraničia. Išlo o vôbec prvú takúto ceremóniu v dejinách Slovenska. Na pódiu visela veľká rómska vlajka.





Kráľovská prísaha v rómčine

Nový Rómsky kráľ Róbert I. (košický vajda Róbert Botoš) počas korunovácie 12. apríla 2014 v košickom Dome umenia.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Róberta Botoša po korunovácii obliekli do červeného plášťa so zlatou reťazou. Vzápätí predniesol v rómčine kráľovskú prísahu, v ktorej vyhlásil, že vždy sa bude usilovať o blaho rómskeho národa a bude mu verne slúžiť. Následne vymenoval svojho prvého ministra Jozefa Ravasza, ďalej kráľovských guvernérov a radcov, a udelil ocenenia vybraným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj rómskej kultúry a komunity.

"Cítim silu svojho národa, cítim podporu a božiu silu. Pevne verím, že je to voľba nášho Pána z neba. Môj národ ma zvolil a urobím všetko preto, aby som Rómov viedol k lepšej ceste, k Bohu, k našej krásnej kultúre,"
uviedol Róbert I. pre médiá. Za svoju hlavnú prioritu považuje zjednotenie všetkých Rómov, či už ide o olašských Rómov, Rumungrov i Sintov, aby obrazne ťahali za jeden povraz. Deklaroval tiež snahu spolupracovať s vládou pri odstraňovaní chudoby a riešení sociálnych problémov.

Rómov by chcel ako kráľ v živote povzbudiť. "Je veľká celosvetová finančná kríza, ale ja vidím ešte väčšiu krízu, a to morálnu medzi ľuďmi. Tu chcem, aby sme sa morálne trošku prebrali a pomohli si, Božou cestou sa dá všetko," dodal.

Róbert I. verí, že z korunovácie sa stane tradícia. K zlatej korune povedal, že bola špeciálne vyrobená na túto príležitosť a je zdobená briliantmi, rubínmi i smaragdami. Finančne na ňu prispela jeho rodina.

Do Košíc prišli na slávnosť rómski predstavitelia z celej Európy. Novému kráľovi gratuloval aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák.

Po korunovácii nasledovala v Dóme Sv. Alžbety svätá omša s požehnaním. Na záver je pre hostí pripravený kultúrny program a slávnostná večera.

Nový Rómsky kráľ Róbert I. (košický vajda Róbert Botoš) počas korunovácie 12. apríla 2014 v košickom Dome umenia.
Foto: TASR/Milan Kapusta


.
L. RICHTER: Kráľ pomôže pri zjednocovaní Rómov
Predseda Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít (RMORK) Ladislav Richter je presvedčený, že nový rómsky kráľ Róbert I., ako najvyššia autorita pre Rómov na Slovensku, pomôže pri ich zjednotení a riešení problémov. Poukázal na to, že na Slovensku žijú okrem olašských Rómov aj komunity Rumungrov a Sintov, pričom vzájomná komunikácia v minulosti často viazla.

"Už to, že sme si sadli za jeden stôl v Dunajskej Strede zhruba pred mesiacom a zvolili kráľa, už to bol taký prvý historický moment, ktorý sa nám podaril," povedal Richter pre novinárov po dnešnej korunovácii v Košiciach.

Košického podnikateľa a vajdu Róberta Botoša koncom februára zvolili za kráľa vajdovia z ôsmich krajov a predstavitelia mimovládnych rómskych organizácií. "Pokračujeme ďalej s tým, že postupnými krokmi chceme zjednocovať národ. Nechceme konflikty, nechceme vytvárať nejaké problémy, jednoducho chceme spolupracovať na báze zjednotenia a samotnej pomoci. Doteraz zlyhali ako rómske politické strany, tak aj mimovládne organizácie, tak to skúsime takto. Ja si myslím, že toto je cesta, ako niečo naštartujeme," konštatoval Richter.

"Kráľovský dvor" Róberta I. bude mať aj svoje štruktúry. Kráľ dnes vymenoval svojho prvého ministra, ktorým je vysokoškolský pedagóg Jozef Ravasz. Určil aj svojich guvernérov podľa jednotlivých krajov a radcov. "Štruktúry budú zasahovať až do najnižších rómskych osád, ale nebudeme registrovaní, bude to kvázi rómska platforma," vysvetlil Richter. "Vychádzame z histórie a tradície. Som presvedčený, že kráľ bude mať veľkú autoritu u samotných Rómov, a hlavne u tých najchudobnejších," dodal.