Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Rožňava schválila zníženie počtu mestských poslancov, bude ich 13

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Mesačná odmena pre jedného poslanca predstavuje 3 percentá platu primátora mesta a dosahuje 96 eur.

Rožňava 3. júla (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Rožňave schválilo na svojom štvrtkovom (1. 7.) zasadnutí zníženie počtu mestských poslancov vo volebnom období 2022 až 2026. Ako TASR informoval predkladateľ návrhu a poslanec Matúš Bischof, počet poslancov v laviciach mesta sa zníži na 13.

Podľa Bischofa je zníženie počtu mestských poslancov v Rožňave starou témou. Návrh mestskému zastupiteľstvu predkladal už v roku 2010 ako občiansky aktivista, keď na tento účel vznikla i petícia, ktorú podpísalo približne 1500 ľudí. V tom čase tvorilo mestské zastupiteľstvo 19 poslancov, aktuálne ich je 17. Mesačná odmena pre jedného poslanca predstavuje 3 percentá platu primátora mesta a dosahuje 96 eur.

Nemyslíme si, že samospráva o veľkosti Rožňavy potrebuje taký vysoký počet poslancov. Myslím si, že je to mrhanie financiami a ľudským potenciálom,“ vysvetlil Bischof. Návrh, ktorý prešiel zastupiteľstvom, obhajuje najmä ekonomickými dôvodmi a tiež tým, že do menšieho výberu sa budú môcť v budúcnosti dostať len kvalitnejší poslanci s väčším zanietením. Na svoje zvolenie budú totiž podľa Bischofa potrebovať od voličov väčší počet hlasov.

Na základe dôvodovej správy, ktorá bola predložená mestskému zastupiteľstvu, má mesto Rožňava aktuálne 17.486 obyvateľov, na základe čoho môže mať podľa zákona o obecnom zriadení 13 až 19 poslancov. Počet volebných obvodov ostáva aj po prijatí návrhu nemenný a Rožňava bude naďalej rozdelená na dva volebné obvody.