Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Košický kraj

Rožňavská polícia varuje pred používaním pyrotechniky pred Silvestrom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pyrotechnické výrobky možno použiť len počas osláv Silvestra a príchodu Nového roku, konkrétne od 31. decembra od 17.00 h do 1. januára do 3.00 h.

Rožňava 25. decembra (TASR) – Z dôvodu množiacich sa podnetov na nepovolené používanie zábavnej pyrotechniky mestská polícia upozorňuje, že podľa platného všeobecne záväzného nariadenia je ich používanie zakázané.

"Podľa Všeobecne záväzného nariadenia mesta Rožňava o ochrane verejného poriadku je v meste Rožňava používanie pyrotechnických výrobkov zakázané. Pyrotechnické výrobky možno použiť len počas osláv Silvestra a príchodu Nového roku, konkrétne od 31. decembra od 17.00 h do 1. januára do 3.00 h. Kto použije zábavnú pyrotechniku na území mesta v rozpore s uvedeným ustanovením, dopustí sa priestupku, za ktorý mu hrozí pokuta v blokovom konaní až do výšky 33 eur," zdôraznil náčelník Mestskej polície v Rožňave Róbert Hanuštiak.

Podľa jeho slov je zarážajúce, že zábavnú pyrotechniku často používajú deti, ktorým takáto nebezpečná vec vôbec do rúk nepatrí. "Deti nevedia zhodnotiť riziko, ktoré im pri tom hrozí a často si neuvedomujú ani dôsledky svojho konania," povedal.

Ako doplnil, používanie zábavnej pyrotechniky nevadí len nám ľuďom, ale i zvieratám. "Domáci miláčikovia majú sluch niekoľkonásobne lepší ako my, pri výbuchu pyrotechniky sa strašne boja a veľmi tým trpia. Správajú sa nepredvídateľne, utekajú z domovov a nie sú schopní sa vrátiť. Z uvedeného dôvodu mestská polícia pravidelne v tomto období eviduje zvýšený počet zabehnutých zvierat, ktoré musíme prácne odchytávať a následne hľadať ich majiteľov," dodal Hanuštiak.