Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Sečovce chcú znovu vyplácať dávky Rómom v osade

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Podľa štatistík, ktoré mesto v teréne spracúva kvôli projektom pre rómsku komunitu, k 15. marcu 2015 v Sečovciach žije spolu 2060 Rómov.

Sečovce 24. marca (TASR) - Mesto Sečovce chce znova vyplácať sociálne dávky v rómskej osade. Stalo by sa tak po viacročnej prestávke. Potvrdil to primátor Jozef Gamrát (nezávislý). Dávky by Rómovia dostávali v areáli základnej školy na okraji osady.

Mesto tak podľa primátora reaguje na podnety občanov, ktorým v čase vyplácania dávok prekážajú početné, hlučné skupiny sociálne odkázaných. Plány Sečoviec sú zatiaľ v rovine úvah, keďže mesto je v rozpočtovom provizóriu a nemá schválený rozpočet. O rozpočte rozhodnú poslanci v stredu 25. marca.

"Problém je chronický. Naša pošta je priamo v centre mesta. Počas tohto obdobia sa pred ňou pohybujú a zdržiavajú stovky ľudí, ktorí čakajú na štátne dávky. Dôsledkom je okrem hluku a neporiadku aj dlhé čakanie na pošte. Jednoduché to nie je ani pre zamestnancov pošty, ktorí v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor klientov," vysvetľuje primátor. Dodal, že tento problém riešili už aj jeho predchodcovia a istý čas Slovenská pošta peniaze vyplácala v osade – v budove školy. Bolo to pred asi siedmimi rokmi, podľa jeho slov to trvalo zhruba dva-tri roky, ale pošta od vyplácania dávok na chodbe školy upustila pre hluk a chaos.

V súčasnosti sečovská pobočka pošty odporučila mestu iniciovať rokovanie s vedením Slovenskej pošty s tým, že samospráva vytvorí na tento účel vhodné podmienky. Nebráni sa zároveň tomu, že by dávky vyplácali bližšie k osade, alebo priamo v nej.

Gamrát chce pracovníkom pošty vytvoriť vhodné podmienky. Sečovce sa podľa neho inšpirovali inými mestami - takto fungujú v Trebišove či Michalovciach a dávky tam vyplácajú v unimobunkách. "Nie som si istý, ako dlho by taká unimobunka vydržala v našich podmienkach. My to máme premyslené inak - ako najideálnejšia sa ukazuje miestnosť v budove Základnej školy na Novej ulici, ktorá má malé okná, smerujúce na priestranstvo pred vstupnou bránou do školy," vysvetlil Gamrát.

Primátor oceňuje ústretový postoj pošty a iniciatívu sociálnej komisie. V miestnosti v škole budú potrebné stavebné úpravy. Takto upravenú ju chce mesto ponúknuť pošte a používať ju plánuje aj na vyplácanie dávok osobitného príjemcu a ďalšie úradné úkony. Na bezpečnosť pracovníka pošty v čase vyplácania sociálnych dávok by mali dohliadať určení zamestnanci Technických služieb, ktorí riešia verejný poriadok v uliciach. "Nemáme Mestskú políciu ani žiadne oficiálne rómske hliadky, ale vieme to zabezpečiť. O súčinnosť požiadame aj obvodné oddelenie polície," doplnil primátor.

V meste Sečovce žilo ku koncu roka 2014 celkovo 8316 obyvateľov. Podľa štatistík, ktoré mesto v teréne spracúva kvôli projektom pre rómsku komunitu, k 15. marcu 2015 v Sečovciach žije spolu 2060 Rómov, čo je 24,74 % všetkých Sečovčanov. Z tohto počtu v osade žije 1474 a v meste 586 obyvateľov, ktorí sa hlásia k tomu, že sú Rómovia.