Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Nielen koronavírus ich podnietil ku tvorbe umeleckých diel

Na snímke pohľad do chodby, vedúcej k väzenským celám. Prostredie evokuje sociálnu izoláciu, ktorú sme prežívali počas korony. Návštevníci si tu v tichu čítajú básne dvoch mladých sečovských poetiek. Foto: TASR - Roman Hanc

Výstavu vymyslela a zorganizovala štvorica mladých umelcov v snahe rozprúdiť miestny kultúrny život. Jej názov nesie význam ako sloveso aj podstatné meno.

Sečovce 15. júna (TASR) – Rôzne druhy umenia z tvorby mladých ľudí zo Sečoviec prezentuje v tomto meste netradičná výstava s názvom TVOR. Návštevníci môžu na nej vidieť či vnímať výtvarné práce, fotografie, odevný dizajn, inštalácie, ale aj básne alebo hudbu. Diela, z ktorých mnohé vznikli počas obdobia pandémie ochorenia COVID-19, mladí umelci nainštalovali do areálu miestneho motorkárskeho klubu.

Ide tak aj o hĺbkovú sondu do duše mladých ľudí a ilustráciu, ako vnútorne zvládajú rýchlu dobu či sociálnu izoláciu počas dlhých mesiacov koronakrízy. Výstavu vymyslela a zorganizovala štvorica mladých umelcov v snahe rozprúdiť miestny kultúrny život. Jej názov nesie význam ako sloveso aj podstatné meno.

„Ideou tejto výstavy je ukázať obyvateľom Sečoviec a okolitým mestám a krajom, že aj v tomto meste bývajú a tvoria veľké talenty. Snažíme sa ňou poskytnúť návštevníkom náhľad do duší umelcov rôznych vekových kategórií a zameraní,“ uviedla organizátorka Lívia Vereščáková, ktorá študuje maľbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

K ďalším vystavujúcim a organizátorom patria odevná dizajnérka, grafička a fotografka Terézia Ferenčíková, amatérsky fotograf Kevin Skoromaslej, ktorý sa venuje aj výrobe originálnych skejterských dosiek, a hudobník Marián Kondáš. „Chceli sme posunúť dopredu povedomie o umení a tvorení. Je jedno, či tvoríte maľby na plátno, dobrú hudbu, fotky alebo úsmevy na tvárach iných,“ hovorí Skoromaslej.



Výstava sa ťahá od vstupných priestorov do areálu motoklubu cez schody až po horný foyer a apartmány, kde má každý z troch vizuálnych umelcov vlastnú miestnosť. V nich umiestnili svoj mikrosvet s vlastnou tvorbou. Básne dvoch mladých poetiek zo Sečoviec visia na stenách k „väzenským celám“, ktoré sú v motoklube ako recesia. Umelcov oslovili, keďže evokujú sociálnu izoláciu prežívanú počas pandémie nového koronavírusu. Súčasťou päťdňovej prezentácie, ktorá sa v utorok končí, sú aj detské výtvarné práce.



Výťažok z tomboly pri príležitosti akcie, do ktorej vystavujúci poskytli ceny, poputuje na nákup potrieb pre výtvarne nadané deti zo sociálne slabších rodín.