Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Na Senianskych rybníkoch slávnostne otvorili cezhraničný projekt

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavnou aktivitou bola rekonštrukcia objektu Avescentra Senné, vďaka čomu vzniklo návštevnícke centrum s komplexným zázemím.

Senné 10. apríla (TASR) - Cezhraničný projekt, ktorý prostredníctvom pozorovania vtáctva prispieva k rozvoju ekoturizmu, v stredu slávnostne otvorili na Senianskych rybníkoch v okrese Michalovce. Ide o jednu z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe.

Hlavnou aktivitou bola rekonštrukcia objektu Avescentra Senné, vďaka čomu vzniklo návštevnícke centrum s komplexným zázemím. O projekte s názvom "BirdTour: Cezhraničný rozvoj ekoturizmu založený na Bird-watchingu v osobitne chránených územiach" informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus. Spolufinancovaný bol z eurofondov s celkovým rozpočtom takmer 988.000 eur. Zahŕňa spoluprácu so štyrmi partnermi - Košice Región Turizmus, Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovakia, Zöld Kör - Föld Barátai Magyarország a Nadácia na záchranu a obnovu Senianskeho kaštieľa.

"Vytvorili sa tu dobré podmienky pre organizáciu ekovýchovných aktivít, ako je premietanie filmov, prezentácie, tvorivé dielne či školské exkurzie. Objekt zároveň slúži ako terénna stanica a zázemie s možnosťou ubytovania pre ornitológov a dobrovoľníkov, ktorí sem prichádzajú vtáctvo monitorovať, ale najmä pomáhať pri jeho praktickej ochrane či pri starostlivosti o priľahlé lúky a mokrade počas dobrovoľníckych táborov a brigád," priblížil zrekonštruované Avescentrum Senné Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko.

V Avescentre vznikla požičovňa bicyklov s nabíjacou stanicou a prírodná záhrada, pribudol aj knižný sprievodca s ornitologickými lokalitami východného Slovenska. Nadácia na záchranu a obnovu Senianskeho kaštieľa sa zamerala na vybudovanie nového priestoru pre parkovanie karavanov a vytvorenie priľahlého hygienického zázemia s kuchynkou.

"BirdTour predstavuje viac ako len ďalší projekt, ktorý smeruje k ochrane vtáctva. Poskytne turistom skutočný zážitok spojený s hmatateľnými príkladmi komplexného prístupu k ochrane a zodpovednému využívaniu prírodných krás," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Organizácia Košice Región Turizmus sa podľa jej riaditeľky Lenky Vargovej Jurkovej už niekoľko rokov drží stratégie ekoturizmu, pričom intenzívne vníma aj potrebu rozvíjania potenciálu chránených lokalít a propagáciu tejto témy. "Sme radi, že zrekonštruované Avescentrum ponúkne nadšencom turistiky kvalitný komplexný informačný servis o priľahlej oblasti, ako aj motiváciu vstúpiť na náučný chodník Vtáčím rajom," skonštatovala. Zároveň pripomenula sobotné (13. 4.) podujatie Vítanie žeriavov v tejto lokalite.