Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

SILNÝ VIETOR ÚRADUJE: Na cestách sú popadané stromy i betónové stĺpy

Ilustračná snímka. Foto: HaZZ/Facebook

Silné sneženie zase obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov na D1 v úseku Poprad - Levoča.

Bratislava 24. februára (TASR) - Horský priechod Čertovica je uzavretý pre nákladné autá nad 10 metrov, ťažko prejazdný je pre osobné autá. Informuje o tom Zelená vlna RTVS. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk dodáva, že priechod je uzavretý pre popadané stromy a skaly, v úseku sa nachádza kašovitý sneh. Zdržanie vodiči hlásia aj na viacerých úsekoch v Bratislave.

SSC tiež upozorňuje na silný až nárazový vietor na väčšine územia Slovenska, v okolí Partizánskeho je víchrica. Silné sneženie zase obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov na D1 v úseku Poprad - Levoča. V oblasti Liptovského Hrádku padá mrznúce mrholenie, je tam podľa SSC zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Kolóna je podľa Zelenej vlny na vjazde do Bratislavy od Malaciek pred výjazdom Centrum/Patrónka, kolóna má asi dva kilometre. Zelená vlna informuje aj o nehode v hlavnom meste na Prístavnom moste smerom do Petržalky, blokovaný je ľavý pruh, vodiči sa zdržia.

Vodiči sa podľa Stella centra zdržia desať minút na D2 za Stupavou v smere do Bratislavy a v hlavnom meste na Račianskej v smere do mesta. V Bratislave na Ulici svornosti a na Popradskej sa v smere do mesta zdržia do 15 minút a 20 minút na Hradskej, v smere od Vrakune do centra.

Vietor v Žilinskom kraji vyvrátil stromy, polícia hlási poškodenú cestu





Silný vietor s dažďom v Žilinskom kraji v pondelok zhadzoval stromy na cesty, padali aj betónové stĺpy. V úseku cesty 1/10 z Bytče smer Makov sa prepadla vozovka v dĺžke päť metrov, zasahuje celý jeden jazdný pruh. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Úplne neprejazdná je aktuálne cesta III/2035 medzi obcami Lutiše a Radôstka. Podľa polície sú na 100-metrovom úseku spadnuté štyri betónové stĺpy. Na mieste je hliadka, ktorá usmerňuje dopravu.

Pre kamiónovú dopravu nad desať metrov je neprejazdný horský priechod Čertovica. "Odklon nákladných vozidiel je na ceste 1/18, na mieste je hliadka polície. Taktiež upozorňujeme vodičov na viaceré spadnuté stromy na cestách v kraji," doplnili policajti.


Na horách naďalej platí druhý stupeň výstrahy pred vetrom



Na horách aj naďalej pretrváva výstraha druhého stupňa pred vetrom. Platí pre okresy Banskobystrického, Prešovského, Košického a Žilinského kraja. Vietor môže v týchto lokalitách dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Pre celé územie Slovenska platí do 12.00 h aj výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom trvá vo väčšine okresov východného Slovenska do pondelka 9.00 h, v okresoch Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad do 12.00 h. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä na severe Slovenska v polohách nad približne 800 metrov nad morom. Výstraha platí do 12.00 h pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja.

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy pred povodňami. V okresoch Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín treba rátať so zvýšenou hladinou vodných tokov. Výstrahy platia do 12.00 h, v okrese Martin do 18.00 h.

Polícia upozorňuje vodičov, aby prispôsobili jazdu poveternostným podmienkam



Bratislavskí policajti v súvislosti so silným nárazovým vetrom upozorňujú vodičov, aby jazdili opatrne a jazdu prispôsobili poveternostným podmienkam, svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a povahe vozovky.

"Vodičom nákladných motorových vozidiel jazdiacich bez nákladu odporúčame, aby si z návesov stiahli plachty," napísali policajti na sociálnej sieti. Dodali, že varovanie platí pre všetkých účastníkov cestnej premávky. "Obzvlášť vyzývame k zvýšenej obozretnosti chodcov, aby svojím prístupom predišli ohrozeniu života a zdravia a prípadným škodám ma majetku," doplnili.

V pondelok dopoludnia vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre celé územie Slovenska výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Zároveň platí aj výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách, a to pre okresy severného Slovenska. Na severe územia sa tiež môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

Silný vietor zamestnal hasičov v Košickom kraji


Košice 24. februára (TASR) – Hasiči v Košickom kraji evidujú v pondelok v ranných hodinách osem výjazdov v súvislosti so silným vetrom. Zasahovalo pri nich 31 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a nasadených bolo osem kusov hasičskej techniky. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach Roman Keruľ.

Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ Košice zrealizovali tri výjazdy, hasiči z hasičskej stanice v Bidovciach zasahovali raz a zo staníc Krompachy a Gelnica dokopy v troch prípadoch. „Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach - z hasičskej stanice v Sobranciach, zasahovali jedenkrát. Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z miestnych ciest a komunikácií,“ uviedol Keruľ.