Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Rómovia z Luníka IX podľa charity opäť odchádzajú do Belgicka

Na košickom sídlisku Luník IX začali s búracími prácami na obytnom dome na Hrebendovej ulici č. 22 a 24, ktorý bol dlhodobo v dezolátnom stave. Podľa mesta bola demolácia nevyhnutná, keďže miestni obyvatelia rozobrali bytový dom na skelet, čím narušili jeho statiku. Košice, 4. decembra 2013. Foto: TASR/František Iván

Ako hlavný dôvod odchodu do Belgicka rómske rodiny uvádzajú problém s bývaním.

Košice 12. februára (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) upozorňuje, že Rómovia zo zbúraných obytných domov na košickom sídlisku Luník IX začali odchádzať do Belgicka.

Tí, ktorí sa rozhodli zostať, si začali stavať nelegálne chatrče za sídliskom. Mesto Košice ide podľa SKCH búrať ďalší panelák bez riešenia, kam pôjdu ľudia, ktorí tam doteraz bývali.

"Dostali sme informáciu od našej sesterskej organizácie Caritas Belgicko, že zaznamenali nový prílev rómskych rodín z Luníka IX. Pracovníci Caritas v meste Gent v Belgicku nás oslovili s otázkou, čo sa deje, že opäť dochádza k masívnemu prílevu Rómov zo Slovenska," uviedol dnes generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Ako hlavný dôvod odchodu do Belgicka rómske rodiny uvádzajú problém s bývaním. "Informovali sme našich kolegov v Belgicku, že naše možnosti, ako zlepšiť situáciu s bývaním Rómov, sú obmedzené," povedal Gumulák.

SKCH má záujem o výstavbu nájomných bytov pre Rómov, avšak cirkev je vylúčená z možnosti uchádzať sa o eurofondy. "Aj posledná výzva, ktorú zverejnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zameraná na získanie peňazí z európskych zdrojov na výstavbu nájomných bytov pre Rómov, je otvorená iba pre mestá a obce. Pracujeme už dlhodobo v oblasti integrácie Rómov, ale vláda nám peniaze na výstavbu bytov nedá," konštatoval generálny sekretár SKCH. Podobný problém je aj pri výzve na budovanie rómskych komunitných centier, ktorá spadá rovnako pod ministerstvo pôdohospodárstva. Určená je len pre obce a mestá, takže SKCH nemôže využiť túto možnosť a podieľať sa na budovaní siete nových komunitných centier.

O riešenie bytovej situácie rómskych rodín sa snažia aj Saleziáni Dona Bosca, ktorí na sídlisku Luník IX plánujú zrekonštruovať obytný dom. Od mesta ho dostali za symbolické jedno euro. Podmienkou však je, že sa do rekonštrukčných prác musia zapojiť aj samotní Rómovia, ktorí majú o bývanie záujem. "Pre nedostatok peňazí však postupujú veľmi pomaly, pretože saleziáni sú tiež vylúčení z možnosti uchádzať sa o eurofondy," dodal Gumulák.


Galéria: Búranie bytovky na Luníku IX v decembri 2013




Na Luníku IX nechalo mesto najnovšie zbúrať obytný dom na Hrebendovej ulici 22 a 24, ktorý bol dlhodobo v dezolátnom stave. Z obyvateľov nemal podľa Bytového podniku nikto platnú nájomnú zmluvu. Len niekoľkým rodinám, ktoré zodpovednejšie platili za bývanie, pridelil podnik v spolupráci s mestom iné byty. Ďalší pôvodní obyvatelia išli vlani podľa dostupných informácií bývať k rodinám či známym do iných bytov na sídlisku alebo do blízkej nelegálnej osady.

Hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová na vyjadrenie SKCH reagovala, že mesto robí množstvo opatrení na vyriešenie problémov na Luníku IX, z ktorých niektoré začínajú prinášať prvé výsledky. „Žiadny poctivý občan, ktorý dodržiava zákony, nie je odkázaný na zakladanie nelegálnych osád alebo vysťahovanie,“ uviedla pre TASR. Pripomenula, že v pondelok (10.2.) mestské zastupiteľstvo schválilo zámer výstavby bytového domu na Luníku IX z eurofondov.

SKCH sa mýli, pre všetkých, ktorých máme riadne evidovaných a platia, poskytujeme náhradné bývanie,“ konštatovala.