Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Slovenské technické múzeum prináša výstavu o technickom kreslení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na výstave sú prezentované ručne kreslené banské mapy, strojárske technické výkresy, kresliace nástroje, rysovacie pomôcky a súpravy z druhej polovice 20. storočia.

Košice 16. mája (TASR) – Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu Technické kreslenie v zrkadle času. Jej zámerom je prezentovať vývoj, spôsoby a metódy technického kreslenia od najstarších čias až po súčasnosť. "Vzhľadom k profilácii STM je výstava koncipovaná tak, aby prostredníctvom technických výkresov a dokumentácie reprezentovala vybrané odbory, predovšetkým baníctvo, hutníctvo, strojárstvo, elektrotechniku, leteckú techniku, stavebníctvo a priemyselný dizajn," vymenúva autor výstavy Ladislav Klíma.

Vystavené technické výkresy okrem dokumentačnej a historickej hodnoty podľa neho poukazujú na invenciu, kreativitu, zručnosť a estetické cítenie ich tvorcov. Okrem dvojrozmerných dokumentov je výstava doplnená o nástroje a pomôcky používané v nedávnej minulosti. Samostatnú kolekciu, okrem technickej literatúry, tabuliek a noriem, tvoria aj ukážky technickej ilustrácie.

"Pojem technické kreslenie je súhrnný názov pre všetky druhy grafického vyjadrenia v rôznych vedných, technických a výrobných odboroch. Patrí k najdôležitejším komunikačným prostriedkom pre výmenu informácií a dorozumenia sa technických odborníkov na celom svete. Je nositeľom technickej myšlienky a má väčšiu výpovednú hodnotu ako písmo, alebo hovorené slovo," vysvetľuje Klíma.

Technické kreslenie bolo a je nástrojom používaným pri navrhovaní a vývoji výrobkov, pri ich výrobe, údržbe, opravách i likvidácii. Využíva sa pri popise technických procesov a výrobných technológií, ako aj v najrozličnejších dokumentoch technického charakteru. Znalosť technického kreslenia je nevyhnutná k čítaniu a tvorbe technickej dokumentácie. Spoločným základom všetkých druhov technického kreslenia je deskriptívna geometria.

"Stručný prehľad historického vývoja technického zobrazovania je zaujímavý nielen z kultúrneho, vedeckého a technického hľadiska, ale poskytuje podklady na jeho členenie a poukazuje na spôsoby ľudskej vynaliezavosti i myslenia," zdôraznil Klíma. Možno podľa neho konštatovať, že dejiny technického zobrazovania, podobne ako vo výtvarnom umení, zároveň odrážajú históriu vnímania a videnia sveta.

Na výstave, ktorá bude v priestoroch STM do 5. júla, sú prezentované ručne kreslené banské mapy, strojárske technické výkresy, kresliace nástroje, rysovacie pomôcky a súpravy z druhej polovice 20. storočia, zaujímavá je napr. dobová oceľorytina pohonu mlyna z roku 1777. Výstava je zložená zo zbierkových fondov strojárstva, stavebníctva, baníctva a kováčstva a autorsky ju Klíma pripravil s kolektívom odborných pracovníkov strojárskeho oddelenia Slovenského technického múzea.