Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

So samozberom jahôd začali v michalovských Močaranoch, úroda je dobrá

Na snímke samozber jahôd na plantáži v michalovskej mestskej časti Močarany v sobotu 12. júna 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Jahodovisko v Močaranoch má tri a pol hektára, samozber tam začali vôbec prvýkrát.

Michalovce 12. júna (TASR) – Pestovatelia jahôd na dolnom Zemplíne si pochvaľujú tohtoročnú úrodu jahôd. Samozber pre záujemcov v sobotu prvýkrát spustili na jahodovom poli v michalovskej mestskej časti Močarany.

„Jahodová sezóna zatiaľ vyzerá úžasne, počasie je perfektné. Tento rok je slnečno, minulý rok pršalo, čiže tá kvalita je zatiaľ lepšia. Jahody sú veľmi pekné a sladučké,“ uviedla pre TASR miestna pestovateľka Miriama Baňasová.

Jahodovisko v Močaranoch má tri a pol hektára, samozber tam začali vôbec prvýkrát. „Ľudia chodia priebežne, žiadna čakacia doba nie je. Jahôd je dosť a zatiaľ to vyzerá, že sú zákazníci spokojní,“ povedala pestovateľka. Sezónu predpokladá na zhruba dva týždne, celková príprava si podľa nej vyžiadala veľa úsilia a námahy, dúfa pritom, že zo samozberu sa stane tradícia.

V súvislosti s cenami jahôd vníma konkurenciu dovozu z okolitých krajín. „Ja ako pestovateľka najväčší problém vidím v tom, že sa sem dovážajú jahody z Poľska, Maďarska, ktoré sa predávajú za cenu, za ktorú to my vypestovať nedokážeme. A to je problém v podstate nielen nás, ale všetkých pestovateľov na Slovensku,“ skonštatovala Baňasová.