Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Sobrance zrekonštruovali Russayovu vilu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt obnovy pamiatky odštartoval vlani v novembri.


Sobrance 29. septembra (TASR) – Mesto Sobrance ukončilo v týchto dňoch rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky - Russayovej vily. Stavebný projekt v réžii radnice podporila finančne Európska únia.

Projekt obnovy pamiatky odštartoval vlani v novembri. Radnica získala na jeho realizáciu nenávratný finančný príspevok - viac ako 596.000 eur. Na výdavkoch sa podieľala aj mestská pokladnica, a to sumou približne 31.000 eur.

“Stavebné práce sme ukončili, vila je tesne pred kolaudáciou,” uviedol pre TASR sobranský primátor Pavol Džurina. Dodal, že predmetom projektu bola celková obnova pamiatky, ktorú vlastní mesto. Naposledy v nej sídlila Základná umelecká škola, v blízkom čase tu však zriadia mestskú galériu a informačné stredisko.

Súčasťou objektu sú nové skladové priestory, miestnosť pre ekonomat a sociálne zariadenie prispôsobené potrebám imobilných návštevníkov. “Je tu zároveň veľká konferenčná a viacero zasadacích miestností,” ozrejmil Džurina.

Russayova vila na Štefánikovej ulici je súčasťou Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR od roku 2011. "Vila bola postavená pravdepodobne niekedy po roku 1919, keď sa do Sobraniec prisťahoval Dr. Gabriel Russay. No je možné, že v nej býval už jeho otec Dr. Ľudovít Russay a jeho syn dal vilu iba upraviť podľa vlastných predstáv a dobového vkusu," informovala radnica pri spustení rekonštrukcie.

Na nevšednej stavbe možno pozorovať slohové prvky eklekticizmu, ale i rondokubizmu či moderny. Pamiatka, ktorá je príkladom vývoja modernej architektúry zo začiatku 20. storočia, sa zachovala v pôvodnom autentickom stave, čo sa týka jej pôdorysu, dispozičného členenia interiéru, slohových prvkov či detailov na fasáde.