Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Špeciálny kamión predstavil v Košiciach technologické trendy v IT

Na snímke konzultant SAP Slovensko Peter Priestor predstavuje jednotlivé softvérové aplikácie. Foto: TASR – Milan Kapusta

Podľa očakávaní sa aktuálnych zhruba 7000 pracovných miest v IT v oblasti Košíc v nasledujúcich rokoch rozšíri o ďalšie tisíce.

Košice 26. októbra (TASR) – Najnovšie trendy v oblasti informačných technológií, očakávaný vývoj a podmienky ďalšieho rastu pracovného trhu v IT sektore dnes v Košiciach predstavili zástupcovia významných spoločností. Konferencia pod názvom Udržateľný rozvoj IT sektora v košickom regióne pritom zdôraznila význam vzdelávania ako kľúč k úspechu v tejto oblasti.

Podľa očakávaní sa aktuálnych zhruba 7000 pracovných miest v IT v oblasti Košíc v nasledujúcich rokoch rozšíri o ďalšie tisíce. Aj preto vznikla vlani v Košiciach SAP Akadémia. Cieľom tohto vzdelávacieho projektu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ), SAP Slovensko a IT Valley Košice je pripravovať odborníkov na prácu s danou technológiou, naučiť ich vyvíjať riešenia pre zákazníka, nasadzovať a spravovať samotný systém, či spoznávať procesy vo veľkej firme. Záujem o jej absolventov svedčí o tom, že má do budúcnosti potenciál oslovovať mladých ľudí, a to nielen vysokoškolákov, ale aj žiakov stredných škôl.

"V rámci SAP Akadémie sme vytvorili štyri bloky zamerané na rôzne profesie týkajúce sa používania alebo vývoja SAP technológií. Tieto sú k dispozícii tak pre firmy, ako aj pre študentov, tí si ich môžu zapísať v rámci svojho štandardného štúdia a po úspešnom absolvovaní celého bloku získajú certifikát, ktorý je vydávaný s podporou firmy SAP," uviedol pre novinárov dekan Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Gabriel Semanišin. Pre absolventov školy to podľa neho znamená výhodu a zvýšenie atraktivity na trhu práce. V minulom školskom roku absolvovalo jednotlivé kurzy asi 280 košických študentov, tento rok ich má zapísaných zhruba 250 študentov. Z firiem už absolvovalo kurzy asi 300 zamestnancov.

Študenti aj zástupcovia spoločností z východného Slovenska si v košických Kasárňach/Kulturparku zároveň mohli vyskúšať, ako fungujú najmodernejšie softvérové nástroje pre firmy, športovcov aj bežných ľudí. Prezentoval ich špeciálny kamión, ktorý putuje po viac ako 20 krajinách Európy v rámci SAP Run Simple Tour 2015. Na Slovensku pred tým zavítal do Bratislavy, Žiliny a Banskej Bystrice.

Prezentované technológie napríklad pomáhajú zlepšiť výkony nemeckých futbalových reprezentantov. Špeciálny analytický softvér vďaka kamerám rozmiestneným okolo ihriska získava detailné údaje o pohybe hráčov a lopty v každej sekunde stretnutia. Tieto milióny dátových bodov dokáže okamžite spracovať a porovnať, a vytvoriť tak podrobnú mapu výkonnosti jednotlivcov aj celých tímov na základe definovaných požiadaviek zo strany trénera či hráča.

Ďalšou netradičnou oblasťou na použitie takýchto technológií je poľnohospodárstvo. Farmári majú vďaka geolokácii prehľad o všetkých svojich poliach a aktivitách, ktoré na nich prebiehajú. Na základe dát zozbieraných zo senzorov vidia, ktoré parcely si vyžadujú okamžitú pozornosť a pri ktorých majú naplánované aktivity ešte čas. Program im na základe minulých skúseností ponúka odporúčania, pričom berie do úvahy napríklad aj očakávaný vývoj počasia.

"Toto je len malá ukážka potenciálu, ktorý dnes majú vyspelé IT," konštatoval generálny riaditeľ SAP Slovensko Richard Guga. "Jeho možnosti sú však prakticky neobmedzené. Rozhodli sme sa preto priblížiť naše technológie mladým ľuďom a motivovať ich, aby sa stali nielen užívateľmi, ale aj potenciálnymi tvorcami softvérov, ktoré menia svet."