Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Na Spiši možno počas leta navštíviť aj menej známe atrakcie

Spišská Kapitula a Spišský hrad Foto: TASR

Z prírodných zaujímavostí je zaujímavý chránený prírodný výtvor Markušovský skalný hríb a Šikľavá skala v blízkosti obce Matejovce nad Hornádom.

Spišská Nová Ves 1. júla (TASR) – Spišská Nová Ves je kultúrno-spoločenským centrom južného Spiša a zároveň najväčším turistickým strediskom v Slovenskom raji. Mesto a jeho okolie však ponúkajú aj menej známe a propagované zaujímavosti. "Za návštevu určite stojí napr. výstava pápežských darov Jána Pavla II., ktorá sa nachádza v Kostole Božieho Milosrdenstva na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi," priblížila pre TASR Jana Barbuščáková z tunajšieho Turistického informačného centra (TIC).

Z prírodných zaujímavostí je podľa nej určite zaujímavý chránený prírodný výtvor Markušovský skalný hríb a Šikľavá skala v blízkosti obce Matejovce nad Hornádom. Z kultúrnych pamiatok za zmienku stojí zrekonštruovaný kaštieľ v obci Kluknava, ktorý bol v stredoveku sídlom rodiny Csákyovcov a dnes sa v ňom nachádza penzión a reštaurácia. "Zaujímavý pre verejnosť je aj kaštieľ v Hodkovciach, neďaleko Spišského hradu, ktorý tiež patril rodine Csákyovej. Aj napriek tomu, že sa v ňom v súčasnosti nachádza Domov sociálnych služieb, je sprístupnený pre verejnosť. Návštevníci si môžu pozrieť okrem kaštieľa, francúzsky park a kaplnku," upozornila Barbuščáková.

Návštevníci, ktorí počas leta zavítajú do TIC, sa zväčša pýtajú na kultúrno-historické pamiatky v meste, napr. najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku, zoologickú záhradu, letné kúpalisko i lanový park. "Veľa otázok smeruje k turistike v Slovenskom raji, napr. chcú vedieť niečo viac o Prielome Hornádu, Kláštorskej rokline, Suchej Belej, Zejmarskej rokline a Kartuziánskom kláštore na Kláštorisku. Okrem toho sa chcú turisti od nás dozvedieť informácie o Dobšinskej ľadovej jaskyni, či vodných aktivitách na priehrade Palcmanská Maša," doplnila Barbuščáková.

Pracovníci TIC im zväčša odporúčajú navštíviť okrem iného aj Gréckokatolícky chrám Premenia Pána v Spišskej Novej Vsi, ktorého výzdobu tvorí aj novodobá mozaika podľa školy otca Rupnika z Ríma. Okrem už spomínanej najvyššej kostolnej veže na Slovensku, ktorá má 87 metrov a vedie k nej 155 schodov, má Spišská Nová Ves ešte jedno naj. Nachádza sa tu najdlhšie šošovkovité námestie v strednej Európe. "Turistom odporúčame sa pristaviť aj pri Mieste prianí a zazvonením na zvonček svoje prianie symbolicky poslať do neba," dodala Barbuščáková. V blízkosti mesta v obci Markušovce sa nachádza tiež letohrádok Dardanely a kaštieľ s expozíciou historického nábytku, bývalé sídlo rodiny Máriássyovcov.

Turisti však na juhu Spiša nájdu aj množstvo cyklotrás rôznej náročnosti, sú vhodné pre rodiny s deťmi, pre nadšencov cyklistiky, aj pre začiatočníkov. "Pre návštevníkov ponúkame aj výhodné pobytové balíčky s rôznym tematickým zameraním a pre rôzne cieľové skupiny, ktoré kombinujú viaceré služby. Pre rodiny s deťmi je to napr. rodinný pobyt plný zážitkov, pre zamilované páry zase romantický pobyt v metropole Spiša a adrenalínové víkendové menu s oblohou pre dobrodružné povahy," upozornila Barbuščáková.

Medzi novinky, ktoré turistom v meste a okolí ponúkajú, patrí napr. festival Dni humoru na Spiši, ktorý sa uskutoční od 3. do 5. júla. Okrem toho Spišiaci pripravili večerné výstupy na kostolnú vežu, a to počas kultúrno-spoločenských akcií, ktoré v Spišskej Novej Vsi v lete budú. "Počas mesiacov jún, júl a august v roku 2014 nás navštívilo viac ako 8000 ľudí, zaujímavé pre nás bolo poznanie, že k nám prišli turisti z 37 štátov sveta," uzatvára Barbuščáková.