Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Viac ako 350 študentov zamrzlo v centre Spišskej Novej Vsi

Na snímke študent s nálepkou na čele na Letnej ulici v centre Spišskej Novej Vsi počas akcie Hug Day v Spišskej Novej Vsi 25. júna 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Dnešná akcia prebieha vo viac než 50 slovenských mestách a 15 krajinách sveta.

Spišská Nová Ves 25. júna (TASR) – Dnešný deň už po štvrtý raz na Slovensku patrí Hug Day - Dňu objatí, ktorý sa druhýkrát uskutočnil aj v Spišskej Novej Vsi. Okrem úspešného pokusu o "zamrznutie" dvoch ulíc a parku v centre mesta s viac než 350 študentmi s tabuľkou Objatie zadarmo, sa do ulíc vydalo približne 50 dobrovoľníkov, aby potešili okolitých ľudí a vyčarili im úsmev na tvári. "Pokus o 'zamrznutie' časti centra mesta sme odštartovali zvonením z najvyššej kostolnej veže na Slovensku a následným písknutím na píšťalke, po ktorom študenti ostali na päť minúť stáť v jednej polohe," uviedol pre TASR koordinátor akcie v Spišskej Novej Vsi Matúš Sedlák.

Minulý rok organizátori s pomocou detí z materských škôl objali miestnu Radnicu, tento rok sa rozhodli "zamrznúť", aby upozornili na to, že nie vždy je potrebné sa ponáhľať. "Chceli sme ľudí prinútiť, aby sa trošku zastavili, poobzerali okolo seba a porozmýšľali nad tým, že život nemá byť uponáhľaný, ale pokojný a šťastný," zdôraznil Sedlák. Počas celého dňa dnes skupinka dobrovoľníkov rozdáva objatia zadarmo všetkým vekovým kategóriám.



Dnešná akcia prebieha vo viac než 50 slovenských mestách a 15 krajinách sveta. "Veríme, že dokážeme pokoriť hranicu 100.000 objatí," uviedol Jaroslav Dodok z Banskej Bystrice, ktorý pred štyrmi rokmi odštartoval vlnu objatí na Slovensku. Program si každé mesto tvorilo individuálne, Spišskou Novou Vsou počas celého dňa bude znieť hudba a hýbať tanec. "O tento program sa postarali mladí a šikovní umelci zo Spišskej Novej Vsi. Tancom sa predstaví aj majster Slovenska v hiphope Martin Kapusta so svojou tanečnou skupinou BDSK. Hudbu bude tvoriť aj Peter Kováč, ktorý zahrá na ľudovú nôtu na svojej píšťale," zdôraznil Sedlák.



Dnes sa dobrovoľníci dostali so svojím objatím v Spišskej Novej Vsi do základných škôl či k najmenším deťom do materských škôl. Objali aj úradníkov na mestskom úrade, policajtov, hasičov i záchranárov. "Bez objatia dnes nezostanú ani dôchodcovia v domove dôchodcov," dodal Sedlák. Akciu podporil aj primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný, ktorý taktiež rozdával objatia už od rána. "Už minulý rok ma to oslovilo, niektorým ľuďom sa môže zdať, že majú v živote dosť objatí, ale sú ľudia osamelí a ich každý kontakt s iným človekom poteší. Ja dnes neodmietnem nikoho a v rozdávaní objatí budem pokračovať," uzavrel Volný.