Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Košický kraj

V Spišskej Novej Vsi pretrváva dopyt po kvalitných zamestnancoch

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Oliver Ondráš

Oproti minulosti sa u zamestnancov kladie väčšia dôležitosť na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Spišská Nová Ves 28. januára (TASR) – Aj vo firme Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi pretrváva dopyt po kvalitných zamestnancoch. Od začiatku roka 2016 sa v spoločnosti pri náboroch zamerali na pozíciu operátorov. Pre TASR to potvrdil manažér oddelenia ľudských zdrojov z Embraco Slovakia Roman Kollár.

Spoločnosť pri hľadaní vhodných zamestnancov oslovila nielen uchádzačov v okrese Spišská Nová Ves, ale na celom Spiši aj v susedných regiónoch. "S aktuálnym stavom sme v súčasnosti vzhľadom na situáciu na trhu spokojní a v tejto súvislosti robíme všetko pre to, aby aj podmienky a odmeňovanie vo firme boli od tohto roku na ešte vyššej úrovni ako doteraz," povedal Kollár.

Problém s nedostatkom vhodných uchádzačov o prácu vidí Kollár aj v takzvanej generácii Y, ktorá sa narodila v rokoch 1985-1995. "Majú svoje predstavy, ktoré sú iné oproti generáciám narodeným po druhej svetovej vojne. Dnešní mladí ľudia vyrastali v čase búrlivého kapitalizmu a sú zvyknutí na iný životný štandard. Nie vždy sú však pripravení odovzdať zamestnávateľovi prácu, ktorá bude mať vo finančnom vyjadrení takú hodnotu, akú očakávajú," objasnil. Ako ďalej priblížil, na akúkoľvek pracovnú pozíciu je potrebné aj dobré zaškolenie. Väčšia dôležitosť ako v minulosti sa u zamestnancov kladie na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Spoločnosť zatiaľ nehľadá pracovnú silu v zahraničí. "V niektorých prípadoch to môže byť riešením, v Embracu by to však otvorilo ďalšie otázky, najmä v oblasti ubytovania a dopravy zamestnancov. Zatiaľ sa v takej situácii, aby toto riešenie bolo pre nás aktuálne, nenachádzame," uzavrel Kollár.

Korporácia Embraco, člen skupiny Whirlpool, zamestnáva v Spišskej Novej Vsi vyše 2300 ľudí. V tomto roku si slovenská pobočka pripomenie 20. výročie svojho založenia. Vyrába kompresory a kondenzačné jednotky pre domáce a komerčné chladenie. Na jar plánuje spoločnosť otvoriť na Spiši nové technologické centrum výskumu a vývoja.