Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

O nájomné byty v Sp. Novej Vsi majú záujem prevažne sociálne slabší

Na snímke rozostavané nájomné byty 15. apríla 2014. Foto: TASR František Iván

V súčasnosti vlastní mesto 409 bytov, z ktorých je 11 neobývaných.

Spišská Nová Ves 25. februára (TASR) - V Spišskej Novej Vsi majú záujem o mestské nájomné byty predovšetkým občania pochádzajúci zo sociálne slabších rodín, ktorých príjem dosahuje výšku životného minima.

"V súčasnosti vlastní mesto 409 bytov, z ktorých je 11 neobývaných. K dnešnému dňu samospráva eviduje 38 žiadostí, pričom ide prevažne o žiadosti občanov v dôchodkovom veku, príp. držiteľov preukazu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorí majú záujem bývať v dome osobitného určenia," uviedla pre TASR vedúca oddelenia právneho a sociálnych vecí na Mestskom úrade (MsÚ) v Spišskej Novej Vsi Lucia Baldovská.

Mesto podľa nej nemá možnosť vyhovieť každému žiadateľovi o mestský nájomný byt. V súlade s platným všeobecne záväzným nariadením o podmienkach prenajímania mestských bytov v Spišskej Novej Vsi je žiadateľ evidovaný v zozname čakateľov na byt dva roky. "Domnievam sa, že ponuka bývania v súkromných domoch a bytoch, existujúcich i rozostavaných, toho času prevyšuje dopyt a dôležitejšie je dlhodobo sa sústrediť skôr na tvorbu pracovných miest," konštatoval vedúci oddelenia územného plánovania a stavebného poriadku na MsÚ Teodor Štubňa.

V tomto a nasledujúcom roku sa spišskonovoveská samospráva masívne byty stavať nechystá. Konkrétnym väčším projektom mesta a súkromného investora je zmena územného plánu v lokalite hnedej zóny nedostavaného mäsokombinátu na Markušovskej ceste, kde v nevyužitej priemyselnej zóne môže vzniknúť polyfunkčno-obytná zóna. "Pracovný názov je satelitné bývanie Brusník s cca 600 bytmi a rozsiahlou vybavenosťou na šiestich hektárov, podľa princípov filozofie tzv. smart cities. Schválenie zmeny územného plánu očakávame v 1. polroku 2015, investor nadväzne pripravuje ďalšie etapy projektu, už rozpracované s architektmi z krajských ateliérov v zaujímavom výraze," dodal Štubňa.

Ceny bytov sa v Spišskej Novej Vsi a okolí stabilizovali, už dlhšie obdobie nekolísali smerom hore, ani smerom dole. "Dopyt je podľa nás väčší ako ponuka, ľudia majú záujem o byty, reagujú na ponuku a majú svoje požiadavky. Občas sa však stáva, že ich postupne zmenia, napr. pri prehliadkach zistia, že namiesto dvojizbového bytu si radšej kúpia väčší trojizbový, pri ktorom sa cena až tak nelíši," priblížila situáciu na súkromnom trhu realitná maklérka Monika Tauberová. Podľa nej je v Spišskej Novej Vsi väčší záujem o staršie byty, buď v pôvodnom stave, alebo čiastočne prerobené, ktoré sú lacnejšie. Ľudia s lepším sociálnym zázemím si však radšej vyberú novostavbu.

Vo všeobecnosti je však v Spišskej Novej Vsi väčší záujem o kúpu bytu, ako o prenájom nehnuteľnosti. "Nájom riešia ľudia v nejakej krajnej situácii, napr. mladé rodiny, ktoré nezískajú hypotéku od banky, prípadne ľudia, ktorí pracujú v zahraničí. Celkovo však musím povedať, že je dosť málo bytov ponúkaných na prenájom," konštatovala Tauberová. Nájomné dvojizbového bytu aj s nákladmi na energiu sa v metropole Spiša pohybuje od 280 do 350 eur. Cena za štvorcový meter (m2) novostavby sa v Spišskej Novej Vsi je úrovni od 900 do 1100 eur. V prípade starších bytov je to od 750 do 800 eur/m2. Najväčší záujem je o byty v centre a v okolí, napr. ulice Zimná, Letná, Banícka, Rázusova, príp. Moravská a Koceľová. Sídliská Mier a Tarča, zároveň aj obec Smižany sú taktiež dosť vyhľadávané. "Ceny jednoizbových bytov sa pohybujú od 18.000 do 27.000 eur, dvojizbové od 28.000 do 40.000, trojizbové sa niekedy prelínajú s tými dvojizbovými, dá sa nájsť za 38.000 eur, ale aj za 58.000 eur," uzavrela Tabuerová.