Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Správa ciest KSK je pripravená, od piatka počíta so snežením

Na snímke snežné pluhy odpratávajú sneh na zasneženej ulici v Brooklyne v New Yorku 3. januára 2014. Foto: FOTO TASR/Paul Martinka

Na zimnú údržbu ciest majú už teraz pripravených 20 tisíc ton inertného posypového materiálu a na začiatok zimnej sezóny je zabezpečených 5 tisíc ton chemického posypového materiálu.

Košice 21. októbra (TASR) - Začiatok zimnej služby na cestách je úzko spätý s vývojom počasia, príchodom prvého snehu či poľadovice. "Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) je na príchod zimy pripravená. Na základe meteorologických predpovedí počíta v piatok 24. októbra so snežením," informovala dnes hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Už dnes má SC KSK podľa hovorkyne na prípadný zásah pripravené posýpacie vozidlá s radlicami, hoci sa ešte dokončuje údržba vozoviek, cestných telies a zelene. Od 1. novembra 2014 bude v Košickom kraji aktivovaná nepretržitá spravodajská služba súvisiaca so zimnou údržbou ciest. Vo všetkých piatich strediskách SC KSK budú dispečeri v nepretržitom režime denne minimálne štyrikrát podávať hlásenie o počasí a o zjazdnosti ciest na centrálny dispečing Slovenskej správy ciest v Bratislave (so stavom k 05.00, 10.00, 16.00 a 22.00 h). Postupne, v závislosti od vývoja počasia, sa začne aj nepretržitá zimná služba výkonných zložiek SC KSK.

SC KSK zabezpečuje zimnú údržbu 1918 kilometrov ciest II. a III. triedy a na základe zmluvy s SSC a Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) aj ďalších 264 kilometrov ciest I. triedy v okresoch Michalovce, Rožňava a Trebišov. Zimná údržba ciest je zabezpečovaná zo 14 výkonných pracovísk rozmiestnených po celom Košickom kraji, riadených z piatich oblastných dispečingov. Na jednoduché a nepretržité spojenie verejnosti s dispečingami prevádzkuje SC KSK nepretržitú automatickú recepciu na telefónnom čísle +421-55-3959000, ktorá zabezpečí spojenie volajúceho so zvoleným dispečingom zimnej služby.

Pre výkon zimnej údržby ciest je už teraz pripravených 20.000 ton inertného posypového materiálu a na začiatok zimnej sezóny je zabezpečených 5000 ton chemického posypového materiálu. V závislosti od priebehu zimy a s tým súvisiacej spotreby materiálu budú skládky posypových materiálov priebežne dopĺňané, informovala Bobriková.

Pre zásahy zimnej údržby má SC KSK k dispozícii 79 posypových vozidiel, desať nákladných vozidiel a 33 traktorov s radlicami, desať snehových fréz, 28 nakladačov a päť autogrédrov. Z celkového počtu posypových vozidiel je 20 vybavených elektronickým ovládaním dávkovania posypového materiálu, ostatné posýpacie nadstavby fungujú ešte na mechanickom princípe. Časť techniky v týchto dňoch SC KSK ešte plne využíva na dokončovanie prác letnej údržby ciest, najmä na odstránenie výtlkov na zostávajúcich úsekoch, na údržbu odvodňovacích zariadení pred zimou, pri čistení priekop a zrezávaní krajníc.

"Počas celého zimného obdobia vyzývame vodičov na opatrnosť a ohľaduplnosť, prispôsobenie štýlu jazdy zimným podmienkam. Ani pri plnom nasadení všetkých kapacít nie je možné jedným výjazdom k všeobecnej spokojnosti pokryť celý Košický kraj," hovorí technicko-prevádzková námestníčka SC KSK Zuzana Fejesová.

Vodiči áut by mali vopred myslieť na nutnosť prezutia zimných pneumatík v záujme ich vlastnej bezpečnosti, ale aj v záujme plynulej a bezpečnej cestnej premávky. Ako upozorňuje správa ciest, najväčšie zimné výkony, ako aj najvyššie náklady si nevyžadujú snehové dni, ale najmä dni, ktoré sa teplotne pohybujú okolo nuly. "V takýchto dňoch sa za pomerne krátky čas vytvára poľadovica hlavne na tienistých miestach a v blízkosti vodných tokov a nádrží. Povrchy ciest môžu byť nebezpečné aj v okolí umelo zasnežovaných lyžiarskych svahov, ako aj v priemyselných zónach v blízkosti chladiarenských veží, ako následok sadajúcej a primŕzajúcej vodnej pary. Na takéto kritické miesta upozorňuje aj dopravná značka A9 – Sneh alebo poľadovica," konštatovala Fejesová.

Prevádzkovateľov nákladnej dopravy, ako aj ostatnú cestujúcu verejnosť, upozorňuje SC KSK na zákaz chemického posypu horských prechodov Soroška a Dobšinský kopec v zmysle Operačného plánu SSC. Z tohto dôvodu v prípade sneženia, ako aj v prípade tvorby poľadovice, môžu byť tieto úseky ciest uzatvorené pre nákladnú dopravu na nevyhnutné časové obdobie potrebné na zásah údržby.


Prečítajte si aj nasledujúci článok:



POČASIE: Vo štvrtok môže na strednom a východnom Slovensku snežiť