Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Svoj ples bude mať dnes aj česká menšina v SR

Dalibor Janda bude hosťom tohtoročného, už v poradí 21. plesu českej menšiny v SR Foto: TASR/Miroslav Košírer

Ples českej menšiny v SR sa kedysi konal pravidelne aj v Bratislave. Po prvýkrát sa uskutočnil v roku 1995.

Bratislava/Košice 18. januára (TASR) - K tohtoročným plesovým podujatiam sa opäť pripojí aj ples českej menšiny v SR, ktorý sa uskutoční dnes večer v košickom Dome umenia.

Český ples v Košiciach tak nadväzuje na tradíciu, ktorá sa začala pred 20 rokmi, v apríli 1994.

Ako informuje portál českej menšiny www.cesi.sk, vďaka podpore generálneho konzulátu ČR, mesta Košice i Košického samosprávneho kraja sa český ples v Košiciach stal prestížnou spoločenskou udalosťou a svoju úroveň si drží dodnes. Hosťom tohtoročného, už v poradí 21. plesu, bude spevák Dalibor Janda, ktorý vystúpi v rámci hodinového programu.

Ples českej menšiny v SR sa kedysi konal pravidelne aj v Bratislave. Po prvýkrát sa uskutočnil v roku 1995. Ako pre TASR uviedol podpredseda Českého spolku v Bratislave Jiří Výborný, Český ples v Bratislave však nikdy nezískal výraznú podporu zo strany zastupiteľského úradu ČR v Bratislave a jeho organizátori sa nemohli spoľahnúť ani na sponzorskú podporu zo strany českých spoločností, pôsobiacich na Slovensku. "Po desiatich ročníkoch preto ples v Bratislave z dôvodu finančných strát a klesajúceho záujmu zanikol," vysvetlil Výborný.