Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Ministerská štafeta v Košiciach upriamila pozornosť na šport seniorov

Na snímke si diváci robia selfie pred štartom 96. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach 6. októbra 2019. Foto: TASR - Roman Hanc

Štafetu rezortu školstva uzavrel 77-ročný Karol Fejko, ktorý bol síce najstarší, no zároveň aj najrýchlejší zo štvorčlenného tímu.

Košice 6. októbra (TASR) - Medzi takmer tromi stovkami štafetových tímov na 96. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach figurovalo aj družstvo Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Jeho cieľom bolo upriamiť pozornosť na šport seniorov a dostať ho do povedomia širokej verejnosti. "Ľudia vo vyššom veku, ktorí aktívne športujú, by mali ísť príkladom pre svojich rovesníkov," poznamenala ministerka Martina Lubyová.

Od roku 2018 je na Slovensku viac seniorov nad 65 rokov než detí do 14 rokov. To je podľa ministerky jasný dôkaz, že slovenská populácia starne. "Máme veľa seniorov, no nikto nepodporuje ich športovanie. Je to veľká skupina, ktorej sa v našom športovom svete nevenuje primeraná pozornosť. Aj preto sme kombinovanou seniorskou štafetou na MMM chceli upútať pozornosť práve na ľudí vo vyššom veku, ktorí aktívne športujú a ktorí by mali ísť príkladom svojim rovesníkom," poznamenala Lubyová.

Štafetu MŠVVaŠ uzavrel 77-ročný Karol Fejko, ktorý bol síce najstarší, no zároveň aj najrýchlejší zo štvorčlenného tímu. "Je to asi tým, že ako senior už nechodím do práce a mám viac času športovať a venovať sa behu. Spočiatku som viac hrával volejbal a jazdil na bicykli, ale počas uplynulých asi 40 rokov sa venujem predovšetkým behu na stredné vzdialenosti. Doteraz som sa zameriaval najmä na 5, 10 a 20-kilometrové trasy, ale raz odbehnem aj maratón. Sľubujem," povedal s úsmevom. Aj podľa neho je pohyb vo vyššom veku veľmi dôležitý a zároveň užitočný. "Vďaka športovaniu nemám problémy so svojím zdravým, na nič sa neliečim. Viem, že beh nie je pre každého, ale aspoň 30-minútová chôdza denne vie byť užitočná."