Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Štátne divadlo oslávi 75. výročie od titulu národné štyrmi premiérami

Na snímke historická budova Štátneho divadla Košice (ŠDKE) v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Podľa Šotha by si košické divadlo zaslúžilo návrat k titulu „národné“, ktoré mu komunistický režim zobral.

Košice 29. apríla (TASR) – Štyrmi premiérami a ďalšími podujatiami v prvej polovici mája oslávi košické Štátne divadlo významný historický medzník, 75. výročie vzniku Národného divadla v Košiciach. Tento titul získalo divadlo 1. mája 1947 pod vedením Jána Borodáča.

Tento krok bol logickým zavŕšením viac ako dvojročného úsilia vybudovať v Košiciach profesionálne divadlo schopné prinášať kvalitné divadelné umenie mestu i širokému regiónu. Napriek skutočnosti, že pojem 'národné' sa neskôr z názvu divadla vytratil, jeho význam a prínos pre rozvoj národnej kultúry sa nijak nezmenšil, práve naopak,“ uviedol generálny riaditeľ ŠDKE Ondrej Šoth. Titul národné vydržal inštitúcii do roku 1955, keď bola premenovaná na Štátne divadlo.

Úvodným z pripravených premiér bude v utorok 3. mája nový autorský balet Andreja Petroviča a Ondreja Šotha Orbis Pictus venovaný pamiatke všetkých nevinných obetí vojny na Ukrajine. Činohra uvedie 8. mája novú inscenáciu Sofoklovho Oidipa. Dňa 10. mája sa na javisko Historickej budovy ŠDKE po 20 rokoch vráti jedna z najhrávanejších svetových opier Tosca Giacoma Pucciniho. Štvrtou májovou premiérou v rámci osláv bude 11. mája nová pôvodná tanečná inscenácia Andreja Petroviča Extáza/Obrazy o nej.

Podľa Šotha by si košické divadlo zaslúžilo návrat k titulu „národné“, ktoré mu komunistický režim zobral. „Požiadavku ŠDKE vrátiť sa k predchádzajúcemu názvu inštitúcie Ministerstvo kultúry SR eviduje a zaoberá sa každou legitímnou požiadavkou,“ uviedol v tejto súvislosti v minulosti rezort kultúry pre TASR.