Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Múzeum v Košiciach dostalo odliatky euromince k výročiu Baniča

Na snímke vľavo guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír odovzdáva riaditeľke Slovenského technického múzea v Košiciach Zuzane Šullovej odliatky zberateľskej euromince pri príležitosti 150. výročia narodenia Štefana Baniča v Košiciach 22. novembra 2022. Foto: TASR – František Iván

Banič sa narodil 23. novembra 1870, podarilo sa mu navrhnúť prvý použiteľný letecký padák na princípe dáždnika. Na líci zberateľskej euromince dominuje nákres padáka z dobovej patentovej listiny.

Košice 22. novembra (TASR) - Bronzové odliatky zberateľskej euromince, vydanej pri príležitosti 150. výročia narodenia Štefana Baniča, v utorok slávnostne odovzdala Slovenskému technickému múzeu (STM) v Košiciach Národná banka Slovenska (NBS). Striebornú zberateľskú euromincu s vyobrazením jedného z najznámejších slovenských vynálezcov predstavili pred dvomi rokmi. Ako pre TASR uviedol hovorca NBS Peter Majer, podujatie odkladali pre pandémiu nového koronavírusu.

NBS vyhlásila verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote 10 eur pri príležitosti výročia narodenia slovenského konštruktéra a vynálezcu v júli 2019. Do súťaže bolo predložených osem výtvarných prác od ôsmich autorov. Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných a zberateľských mincí ich hodnotila v októbri 2019. "Odborná komisia odporučila prvú cenu a realizáciu výtvarnému návrhu autora Petra Valacha," dodala NBS.

Snímka z odovzdania odliatkov zberateľskej euromince pri príležitosti 150. výročia narodenia Štefana Baniča v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach 22. novembra 2022.
Foto: TASR – František Iván


Banič sa narodil 23. novembra 1870, podarilo sa mu navrhnúť prvý použiteľný letecký padák na princípe dáždnika. Na líci zberateľskej euromince dominuje nákres padáka z dobovej patentovej listiny. Na rube je vyobrazený jeho portrét.