Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Taktické cvičenie hasičov na čas obmedzí aj dopravu v Strážskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V areáli tamojšieho chemického závodu bude zasahovať približne päť desiatok hasičov s 20 vozidlami.

Strážske 20. októbra (TASR) - Na veľké taktické cvičenie hasičov sa pripravuje chemický závod v Strážskom na východe Slovenska. Uskutoční sa v stredu 22. októbra medzi 10. a 12.30 h. Na základe zákona o ochrane pred požiarmi ho nariadilo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

"Jeho cieľom je preveriť nakladanie s metanolom v spoločnostiach Chemko, a. s. Slovakia a DIAKOL, s. r. o., Strážske, ale aj súčinnosť závodného hasičského útvaru Prvá hasičská, a. s., Strážske, s ostatnými hasičskými jednotkami pri likvidácii mimoriadnej udalosti veľkého rozsahu," informovala mediálna zástupkyňa spoločností Anna Vojteková.

Ako dodala, v areáli chemického závodu bude zasahovať približne päť desiatok hasičov s 20 vozidlami. Akcia si vyžiada aj obmedzenia na cestách. Dopravu v Strážskom, a to na križovatke medzi ulicami Mierová, Vihorlatská a Osloboditeľov, ako aj pri odbočke na Priemyselnú ulicu bude regulovať polícia. "Prosíme preto vodičov o opatrnosť a občanov o strpenie a porozumenie."

Počas fingovaného požiaru v priemyselnom areáli preskúšajú aj varovný a vyrozumievací systém. V tejto súvislosti sa tam rozozvučia sirény s dvojminútovým kolísavým tónom a upozornením - Pozor požiarny poplach. "Koniec poplachu tiež oznámia sirény dvojminútovým stálym tónom a upozornením - Koniec poplachu," doplnila Vojteková.

Veľké požiarne cvičenie podobného rozsahu sa naposledy uskutočnilo v Strážskom v roku 2011, a to v miestnej oceliarni. Priamo v areáli spomínaného chemického závodu sa konalo taktické cvičenie v roku 2003, keď sa tam precvičovala likvidácia požiaru skladov horľavých látok. Spoločnosť Chemko, a. s. Slovakia čaká na budúci rok preskúšanie havarijného plánu prevencie závažných priemyselných havárií.





dob gl